vrijdag, 14. maart 2014 - 10:09 Update: 03-07-2014 0:40

4-mei herdenking alleen voor slachtoffers WOII

Foto van bloemenkrans dodenherdenking | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van bloemenkrans dodenherdenking | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de Raad van Kerken en het Contactorgaan moslims en Overheid vinden dat de dodenherdenking op 4 mei alleen moet zijn op de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Dit melden verschillende media.

In het programma Nieuwsuur zei Ester Voet, directeur van het CIDI, 'Wat wij heel graag zouden zien is dat de herdenking van 4 mei terug gaat naar de kern en de kern is het herdenken van de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.' De doden die zijn gevallen tijdens vredesmissies moeten herdacht worden tijdens de Nationale Verteranendag.

De plannen zijn niet nieuw. In 2012 pleitte David Barnouw van het NIOD al om de herdenking te scheiden. ' Mijn voorstel is een terugkeer naar de basis, waarbij wij 'de Nederlandse oorlogsslachtoffers van Duitse en Japanse oorlogshandelingen' herdenken. De na augustus 1945 omgekomen militairen kunnen op een waardige wijze tijdens de Nationale Veteranendag worden herdacht', aldus Barnouw.