donderdag, 17. april 2014 - 20:14 Update: 03-07-2014 0:38

6 jaar cel geëist tegen drugsverkopers via internet

Foto van ouderen op computer internet | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van ouderen op computer internet | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Het Openbaar ministerie heeft donderdag bij de rechtbank Rotterdam zes jaar gevangenisstraf geëist tegen twee mannen uit Arnhem en Zetten die op internet drugs verkochten en hun winsten witwasten.

Onder de naam XTC Express boden zij op de beruchte website Silk Road allerlei synthetische drugs aan. De bestellingen werden afgerekend in bitcoins. Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket hebben de mannen gemakkelijk geld willen verdienen ten koste van de gezondheid van anderen. De gevaren en gevolgen voor de gebruikers hebben zij voor lief genomen.

Op Silk Road schermden zij hun strafbaar handelen zoveel mogelijk af. De XTC Express verkocht pillen met de naam Skull (doodshoofd), die ongeveer 300 milligram MDMA bevatten, een levensgevaarlijke concentratie van drugs. De klanten waren afkomstig uit de Verenigde Staten, Canada, Australië, Argentinië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Ierland en Zuid-Afrika.

De twee verdachten zijn in oktober 2013 op heterdaad aangehouden bij de productie van synthetische drugs in een container achter een woning in Zetten. Bij de verdachten zijn ruim 100.000 euro, meer dan 325 bitcoins, een zeer luxe personenauto en een duur horloge in beslag genomen.

De ondergrondse marktplaats Silk Road is eind vorig jaar door de FBI van het internet gehaald.

De rechtbank doet uitspraak op 8 mei.

Provincie: