maandag, 2. juni 2014 - 15:09 Update: 03-07-2014 0:35

7-jarig meisje na 5,5 jaar weer herenigd met moeder

Foto van officier en rechter rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Almere

Een 7-jarig meisje is na 5,5 jaar weer herenigd met haar moeder. De officier van justitie heeft tegen de 52-jarige man, die ervan verdacht wordt zijn destijds 1,5 jaar oude dochtertje aan het gezag van de moeder te hebben onttrokken, vijf jaar celstraf geëist.

Op 2 november 2008 ging de verdachte, toen woonachtig in Almere, met zijn dochtertje boodschappen doen. Toen hij daar niet van terugkeerde en zijn telefoon ook niet opnam, waarschuwde de moeder de politie. De man bleek met het kind naar Soedan te zijn vertrokken. De moeder heeft daarop meerdere keren zelf geprobeerd haar dochter te vinden in Soedan en mee terug te nemen naar Nederland maar dat is niet gelukt.

Als er in 2011 informatie binnenkomt dat de man in Engeland zou zijn, wordt hij opnieuw internationaal gesignaleerd. Als hij een nieuw paspoort voor het meisje probeert aan te vragen, melden de Engelse autoriteiten dit aan Nederland. De samenwerking met Engeland wordt dan geintensiveerd en de officier van justitie vaardigt een Europees arrestatiebevel uit.

Maar ook de moeder doet haar uiterste best. In 2009 wordt de scheiding uitgesproken, in 2012 krijgt zij alleen het wettige gezag over het kind en als ze weet dat haar dochter in Engeland is, spant ze een civiele procedure aan. De Engelse rechtbank beslist dat het meisje terug moet naar Nederland. Als de vader hier gehoor aan geeft en in februari van dit jaar met het meisje aankomt op Schiphol, keert het meisje na 5,5 jaar terug naar haar moeder en wordt hij gelijk aangehouden.

De rechtbank doet op 10 juni uitspraak in deze zaak.

Provincie: