zaterdag, 2. augustus 2014 - 20:37 Update: 03-08-2014 9:50

750.000 euro extra voor bevolking Gaza, gevechten gaan intussen door

750.000 euro extra voor bevolking Gaza, gevechten gaan intussen door
Foto: Still Youtube
Den Haag

Aan de bevolking van Gaza, die zeer zwaar te lijden heeft onder het oorlogsgeweld tussen Israël en Hamas, is door minister Ploumen nog eens 750.000 euro beschikbaar gesteld voor noodhulp.

Dit bedrag komt bovenop het half miljoen dat het kabinet vorige week al -eveneens via het Rode Kruis- heeft gegeven. 

Minister Ploumen voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking: ‘De situatie in Gaza is op veel plaatsen verschrikkelijk. De meeste slachtoffers zijn onschuldige mensen die niets met de strijd te maken hebben waar onder veel kinderen. Er is gebrek aan alles. Daarom moet er hulp blijven komen.’

Het zeer dichtbevolkte Gaza telt momenteel 300.000 ontheemden en 6000 gewonden. In het gebied dreigt een humanitaire catastrofe. Het Rode Kruis, dat onder zeer moeilijke en gevaarlijke omstandigheden zijn werk doet, levert een enorme inspanning, onder meer bij opvang, operaties en verdere verpleging van gewonden.

De behoefte aan noodhulp wordt door de Palestijnse Rode Halve Maan geschat op 14,5 miljoen dollar. Daarvan is tot nu toe slechts 16% bijeen gebracht. ‘Nederland maakt nu -opnieuw- een belangrijk gebaar. Maar ik reken erop dat ook andere landen over de brug komen. Daarnaast moet moet er snel een eind komen aan de spiraal van geweld, om verder lijden van mensen tegen te gaan,' aldus minister Ploumen.

Donderdag riep het kabinet de strijdende partijen op tot een onmiddellijk en duurzaam staakt het vuren om verder leed te voorkomen en humanitaire hulp mogelijk te maken. Nederland steunt de initiatieven die worden ondernomen om daartoe te komen.

In totaal heeft Nederland inmiddels 2,75 miljoen euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan de bevolking van Gaza. Naast de 750.000 euro van vandaag en de 500.000 van vorige week is in mei al anderhalf miljoen gedoneerd aan de VN organisatie UNRWA. 

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):