maandag, 20. oktober 2014 - 13:15

90 kilo gevaarlijk vuurwerk in beslag genomen

90 kilo gevaarlijk vuurwerk in beslag genomen
Foto: Politie
Den Haag

Vrijdag 17 oktober zijn in Den Haag een 24-jarige man en zijn 22-jarige vriendin aangehouden op verdenking van het bezit van en de illegale handel in massaexplosief vuurwerk.

 De twee verdachten worden vandaag, maandag 20 oktober, voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag.

De politie trof het vuurwerk aan na een melding van de vermoedelijke aanwezigheid van hennepplanten. Er werd één flinke hennepplant gevonden en in de kelderbox van de verdachten werd bijna 90 kilo gevaarlijk en massaexplosief vuurwerk aangetroffen. Er stonden onder andere zes dozen Cobra’s en een doos mortierbommen. Het gaat om professioneel vuurwerk dat veel gevaar oplevert en alleen in bezit mag zijn en mag worden gebruikt door een professioneel gebruiker. Het aangetroffen vuurwerk is zodanig zwaar dat het in handen van particulieren (levens)gevaarlijk is. Een dergelijke partij kan massa-explosief reageren.

Gaspistool
Een massaexplosie is een explosie die plaatsvindt op praktisch hetzelfde ogenblik in de gehele partij. Hierbij ontstaat gevaar voor ernstig en ook dodelijk letsel en aanzienlijke schade. Het vuurwerk hoort in speciale explosieveilige ruimten opgeslagen te worden. Het aangetroffen vuurwerk is door de politie in beslag genomen en afgevoerd. Bij de doorzoeking van de woning werd er ook een gaspistool in de woning aangetroffen. De politie heeft ook deze in beslag genomen.