vrijdag, 31. januari 2014 - 15:20 Update: 03-07-2014 0:43

Aanbieder vervalste werken Anton Heyboer voor de rechter

Foto van vervalst schilderij | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de man, die ervan verdacht wordt met enige regelmaat vervalste werken van Heyboer aan twee Amsterdamse winkeleigenaren te koop te hebben aangeboden, dagvaarden. Dit meldt het OM vrijdag.

Seponeren
De officier van justitie in Amsterdam heeft besloten tot het seponeren van de aangifte tegen de twee Amsterdamse winkeleigenaren die ervan werden verdacht vervalste werken van de kunstenaar Anton Heyboer te hebben verkocht.

De officier is tot zijn beslissing gekomen omdat er naar zijn oordeel geen wettig en overtuigend bewijs is dat de winkeleigenaren bewust vervalste werken zouden hebben verkocht. De officier van justitie heeft zijn beslissing vanmorgen aan de beide winkeleigenaren toegelicht.

Uit technisch onderzoek bleek eerder al dat de ongeveer 180 inbeslaggenomen etsen bij de Heyboer-winkel in Amsterdam hoogstwaarschijnlijk niet van de hand van kunstenaar Anton Heyboer zijn. Het eerste deel van het technisch onderzoek is verricht door de Universiteit van Amsterdam (UvA), vervolgens heeft ook het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoek gedaan.

Volgens de winkeleigenaren zouden de etsen deel uitmaken van de Santen-collectie en afkomstig zijn uit de nalatenschap van de Haarlemse kunstenaar Josef Santen die in de jaren vijftig een tijd met Anton Heyboer bevriend is geweest. Uit het onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de Santen-collectie daadwerkelijk zou bestaan.

In de sepotbrief aan de beide winkeleigenaren heeft de officier van justitie duidelijk gemaakt dat degene die werken uit de zogenaamde Santen-collectie verkoopt of ten koop aanbiedt, zich schuldig maakt aan overtreding van artikel 326b onder 2 van het Wetboek van Strafrecht: het ten verkoop aanbieden van een werk waarop de naam van auteur of kunstenaar is vervalst.

Nep-etsen terug naar winkel
Omdat het enkele bezit van die werken niet strafbaar is, zullen de 180 etsen die bij de winkeleigenaren in beslag zijn genomen, aan hen worden geretourneerd. Eventuele verkoop van die werken is alleen mogelijk onder vermelding van het feit dat het ‘geen originele werken' van de hand van Anton Heyboer zijn.

Het onderzoek naar de etsen in de winkel is gestart nadat in 2011, 2012 en begin 2013 in totaal vier personen, onder wie een kunsthandelaar en één van de weduwen van Heyboer, aangifte hadden gedaan. De aangevers zijn inmiddels geïnformeerd over de beslissing van de officier van justitie.