zondag, 20. april 2014 - 13:11 Update: 03-07-2014 0:37

Aangerichte schade brand Veluwe minder dan gedacht

foto van natuurbrand | BON
Foto: Bon
Aangerichte schade brand Veluwe minder dan gedacht
Foto: Archief FBF.nl

De brand op het Nationale Park De Hoge Veluwe, die zaterdag woedde, heeft in totaal rond de 300 hectare natuur verwoest. Zaterdag werd nog gedacht dat het om ruim 500 hectare ging.

Zaterdagavond werd door de brandweer tegen 21.00 uur het sein 'brand meester' gegeven. Bij de brand is ruim 300 hectare heide en bos is verwoest zo bleek maandag na een controle. Het nablussen heeft nog de hele nacht geduurd. Ongeveer vijftig brandweerlieden bleven afgelopen nacht om het vuur te bestrijden.

De hulpdiensten lieten zaterdagavond weten dat er minstens 500 hectare bos en hei was afgebrand. Dat is ongeveer een gebied van 5 bij 1 kilometer. Maandag bleek dat het om een gebied gaat van 300 hectare.. De brand woedde alleen in het park. Daarom was het niet nodig om woningen of campings te ontruimen.

Eerdere updates:
19.44 Ook de tweede helikopter van defensie is ingezet. De helikopters bestrijden de brandhaarden. Het Kröller-Muller museum loopt geen gevaar. De brand bevindt zich op ongeveer anderhalve kilometer van het museum.Defensie heeft een Chinook transporthelikopter van vliegbasis Gilze-Rijen ingezet om te helpen met het bestrijden van de grote brand op de Veluwe.

15.30 uur: De Arnhemseweg (N310) van Otterlo naar Arnhem wordt afgesloten, meldt de brandweer.

15.00 uur: De brandweer laat weten dat er inmiddels al 200 hectare heidegebied is verwoest. Ook is er een brandweerwagen uitgebrand. Niemand raakte gewond.

14.30 uur: De brandweer denkt zeker nog de hele middag nodig te hebben om de brand te blussen. Zij ondervindt veel last van de harde wind. Inmiddels helpen zo'n 40 blusvoertuigen met blussen.

Om 14.15 uur is er een informatienummer over de brand geopend; 026 - 377 5460.

Tegen 13.30 uur is het personeel van het museum Kröller-Müller ook vertrokken. De bewakers blijven wel.

Defensie heeft om 13.15 uur gemeld dat er een blusheli onderweg is, een Chinook-transporthelikopter, waar watercontainers onder gehangen kunnen worden die per keer 10.000 liter water ineen brandhaard kunnen storten. Ook kan er een watergordijn mee worden aangelegd, waardoor uitbreiding van de brand kan worden voorkomen.

Rond 12.30 uur meldde de brandweer dat zij het vuur aan de bosrand heeft weten te stoppen. Vooralsnog lijkt de schade beperkt te blijven tot gras, heide en struiken, maar dat betreft wel 10 hectare. Sommige delen van het terrein zijn moeilijk begaanbaar vanwege drassige grond. Om de omgeving te verkennen is een politieheli ingezet en zijn er blusheli's besteld. Defensie bekijkt of zijn kunnen worden ingezet.

Tegen 11.30 uur wordt besloten om In verband met de grote brand is het volledige Nationale Park De Hoge Veluwe te ontruimen. Dat heeft een woordvoerster van het park zondagochtend gezegd.  De heidebrand woedt in een klein deel van het gebied, maar brandweer en politie hebben toch besloten tot de ontruiming. De ontruiming gebeurt uit voorzorg. Volgens de woordvoerster zijn er op het moment van ontruiming ongeveer 2000 wandelaars en fietsers in het park.

In het Nationale Park De Hoge Veluwe bij Hoenderloo woedt sinds vanochtend een zeer grote heidebrand. De brandweer heeft opgeschaald naar zeer grote brand (Grip1). Enkele honderden vierkante meters hei staan in brand, meldt de brandweer. Door de harde wind krijgt de brandweer het vuur slecht onder controle.

Bij de brand zijn 16 bluswagens van brandweerkorpsen uit de wijde omgeving ingezet. Verder rijden tientallen wagens af en aan om water te halen.