zondag, 20. april 2014 - 9:07 Update: 03-07-2014 0:37

Aanhouding jongeren doorbraak in onderzoek naar branden Pijnacker

Foto handboeien | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Met de aanhouding van drie jongeren uit Pijnacker-Nootdorp verwachten politie en het Openbaar Ministerie een doorbraak te hebben geformeerd in een reeks branden die sinds september 2013 vooral in Pijnacker voor veel schade en onrust zorgde.

Ruim 40-50 branden

In totaal onderzocht de politie 40-50 kleine en middelgrote brandjes. Soms ging het om een papiercontainer, een speeltoestel maar in een enkel geval was er ook sprake van een ‘gemeen gevaar delict" bijvoorbeeld een brandende container tegen de gevel van een huis waarbij de gevolgen groot konden zijn. De analyse en de verdere aanpak van de reeks brandjes behelsde een integrale aanpak waarbij ook de brandweer een rol had. Immers naast opsporing kende de aanpak ook een belangrijke preventiepoot.

Betrekken van bewoners

Buurtbewoners werden via lokale media en sociaalmedia geïnformeerd en gevraagd om bij verdachte omstandigheden direct de politie of, in geval van een brand, brandweer te informeren Zowel de brandweer als de politie kreeg gedurende het onderzoek meerdere tips en informatie uit het publiek.

Langdurig onderzoek

In oktober van het vorig jaar werd een team samengesteld dat specifiek met de problematiek aan de slag ging. Na vele uren, dagen, weken van onderzoek, het horen van tientallen aangevers, getuigen en het interpreteren van sporenbeelden (forensische opsporing onderzocht iedere brand) kon de politie een aantal jongeren uit de gemeente aanhouden.

Aanhoudingen

Uiteindelijk werden recentelijk twee 17-jarige verdachten en een 22-jarige verdachte, allemaal woonachtig in Pijnacker, aangehouden. Uiteraard blijft de politie alert op het fenomeen brandstichting en roept zij het publiek op om altijd bij het ontdekken van een soortgelijk incident, of een ander strafbaar feit dat direct wordt ontdekt, via 1 - 1 - 2 de politie te bellen.

De verdachten zijn inmiddels door de rechtbank met schorsende voorwaarden heengezonden en zullen nog voor de rechter moeten verschijnen.

Reactie Burgemeester Buddenberg

Burgemeester Buddenberg van de gemeente Pijnacker-Nootdorp reageert opgelucht. "Ik ben erg verheugd met deze doorbraak in het onderzoek. Iedere brand -groot of klein- veroorzaakt onrust bij de bewoners, de directe omgeving, eigenlijk in de hele gemeente. Ik hoop dat we dit nu achter ons kunnen laten. Ik ben blij dat ze in de kraag gevat zijn."

Provincie:
Blik op 112: