dinsdag, 5. augustus 2014 - 12:47 Update: 05-08-2014 14:50

Aanhoudingen (39) bij demonstratie Israëlische ambassade

Politie massaal bij Israëlische ambassade in Den Haag
Foto: EHF
Den Haag

De politie is met meerdere eenheden aanwezig bij de Israëlische ambassade aan de Buitenhof in Den Haag, waar een groep betogers demonstreert tegen de situatie in de Gazastrook.

Er zijn 39 aanhoudingen verricht.

Ondanks dat vooraf over de demonstratie geen melding was gedaan, waren gemeente en politie op de hoogte. De politie heeft zich dan ook voorbereid de demonstratie in goede banen te leiden.

Inzet

De inzet van de politie is erop gericht om eventuele afsluitingen zoveel mogelijk te beperken en om te waarborgen dat de ambassade kan blijven functioneren. Zij treedt op als er sprake is van blokkades van doorgaande routes, vitale knooppunten, overheidsgebouwen, bedrijven en instellingen, waaronder de ambassade van Israël.

Sit-down

Een groep van bijna 40 demonstranten hield even na 13.00 uur een sit-downactie op de rijbaan van Binnenhof en Buitenhof. De politie vorderde de demonstranten om zich te verwijderen. Omdat zij hier geen gehoor aan gaven, zijn ze aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Dit is rustig en ordelijk verlopen. In totaal hield de politie 37 demonstranten aan en twee personen die beledigingen uitten naar politiepersoneel.

Ambassade

De demonstratie verliep tot nu toe zonder problemen. Ook bij de Israëlische ambassade zijn geen incidenten. De politie blijft toezicht houden op de Israëlische ambassade.

Sociale media

Nadat om 12.00 uur via sociale media was opgeroepen om de ingang van de Israëlische ambassade in Den Haag te blokkeren, heeft de politie direct de omgeving van de ambassade afgezet. Het doel van de demonstratie was een protest tegen de aanvallen op de Gaza strook door Israël. De organisatoren wilden tijdens het protest een 'stapje verder' gaan dan tot op heden is gebeurd.

Provincie: