maandag, 15. december 2014 - 10:34

Aanhoudingen in drugshandel en witwassen criminele winsten

Foto van drugs | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Leeuwarden/Oentsjerk

De politie Eenheid Noord-Nederland heeft in de periode van 17 november tot en met 8 december op bevel van de officier van justitie vier mannen aangehouden op verdenking van het deelnemen aan een criminele organisatie, invoer van cocaïne dan wel een poging daartoe, het treffen van voorbereidingshandelingen en het witwassen van criminele winsten.

Ook worden zij verdacht van het ronselen van een man uit Aldtsjerk die in Colombia is aangehouden op verdenking van cocaïnesmokkel. Deze man zou in opdracht van verdachten hebben gehandeld. Een getuige meldde dit bij de politie, die daarop het onderzoek startte.

Het gaat om drie mannen uit Leeuwarden in de leeftijd van 25, 29 en 59 jaar en een 62-jarige man uit Hurdegaryp. Bij de 29-jarige verdachte is bij huiszoeking onder andere vijf kilogram cocaïne in beslag genomen. Hij is op 8 december aangehouden en door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld. In een woning een van de Leeuwarder verdachten zijn bij doorzoekingen onder andere 10 kilo softdrugs, waaronder 7 kilo henneptoppen en drie kilo hash aangetroffen. De softdrugs zijn eveneens in beslag genomen.

De andere drie verdachten waren eerder aangehouden. Zij zitten nog 90 dagen langer in voorarrest. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Leeuwarden beslist. Het onderzoek is nog in volle gang. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Provincie:
Blik op 112: