dinsdag, 15. april 2014 - 14:34 Update: 03-07-2014 0:38

Aanhoudingen in onderzoek naar miljoenenoplichting verzekeraars

Foto van afname bloed | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

De FIOD heeft vandaag twee directeuren van een stichting met een laboratorium en een medisch centrum voor onder andere natuurartsen in Midden-Nederland aangehouden op verdenking van het oplichten van verzekeringsmaatschappijen, valsheid in geschrift en witwassen. Het gaat vermoedelijk om miljoenen euro's.

De FIOD doorzocht een woning in de omgeving van Utrecht. Er is beslag gelegd op administratie en op bankrekeningen, een luxe camper en een auto, omdat misdaad niet mag lonen. De verdachten zijn een 74-jarige man uit Vlissingen en een 69-jarige man uit de omgeving van Utrecht. Hun laboratorium voerde bloedonderzoek uit. Dit onderzoek wordt alleen vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars wanneer de onderzoeken in opdracht van een reguliere huisarts worden gedaan.

Vanaf 2007 tot heden hebben de verdachten in totaal 9.500.000 ontvangen van Nederlandse zorgverzekeraars. Het vermoeden is dat zij geen recht hadden op deze vergoeding, omdat het bloedonderzoek niet in opdracht van een reguliere arts was gedaan, maar in opdracht van alternatieve artsen en natuurartsen. Verdachten deden wel of de onderzoeken door reguliere artsen waren aangevraagd, door declaratieformulieren vermoedelijk valselijk op te maken. Hierdoor zouden de verzekeringsmaatschappijen zijn opgelicht. Verdachten hebben zich vermoedelijk verrijkt met een deel van de verzekeringsgelden. Het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket startte na een aangifte door Achmea in 2013.