vrijdag, 26. september 2014 - 19:35 Update: 26-09-2014 22:29

Aanklager eist levenslang voor Karadzic

Hoofdaanklager Joegoslaviëtribunaal eist levenslang voor Karadzic
Foto: fbf archief
Den Haag

Uit een document dat het VN-Hof in Den Haag vrijdag heeft gepubliceerd blijkt dat de hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal Serge Brammertz levenslang eist tegen de ex-president van Republika Srpska Radovan Karadzic.

In documenten van de slotpleidooien in het genocideproces staat dat levenslang de enige passende straf is voor Karadzic. Het VN-Hof heeft het document, vooruitlopend op de mondelinge slotpleidooien in deze rechtszaak, al gepubliceerd. De slotpleidooien zullen volgende week voor het Joegoslaviëtribunaal worden gehouden. Dit melden verschillende media vrijdag.

Karadzic is aangeklaagd vanwege oorlogsmisdaden en zijn rol bij de volkerenmoord na de val van de Bosnische moslimenclave Sebrenica in 1995. Na de inname van de enclave door Servische troepen werden duizenden moslimmannen gedood. De Nederlandse VN-militairen die de enclave moesten bewaken, konden dit niet tegenhouden omdat ze nauwelijks bewapend waren en geen luchtsteun kregen. Volgens de aanklager is het bewezen dat Karadzic al voor de val van de enclave op 11 juli heeft meegedaan aan een genocidaal plan tegen de moslims van Srebrenica.

Tijdens de oorlog in Bosnië, van 1992 tot 1995, was Karadzic de politiek leider van de etnische Serven, die niet in een door moslims gedomineerd Bosnië wilden leven. Karadzic wordt verweten dat onder zijn commando en onder zijn toezicht Bosnische moslims en Kroaten werden gemarteld en vermoord. Met name de belegering van Sarajevo wordt daarbij genoemd. Het Bosnisch-Servische leger stond onder leiding van generaal Ratko Mladic. Die zit ook nog in Den Haag gevangen.

Karadzic werd in 1945 in Montenegro geboren als boerenzoon. Hij werd later actief als psychiater, politiek leider, opperbevelhebber, onderduiker, alternatief genezer en de laatste jaren als zijn eigen verdediger voor het VN-hof in Den Haag. In 1990 begon hij een politieke carrière als leider van de de Servische Democratische Partij (SDS) in Bosnië.

Provincie: