vrijdag, 25. april 2014 - 15:52 Update: 03-07-2014 0:37

Aanklager Strafhof opent onderzoek naar Oekraïne

Foto van symbool van Internationaal Strafhof | Int. Strafhof
Foto: Int. Strafhof
undefined

De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, Fatou Bensouda, opent een eerste onderzoek rond Oekraïne. Dit heeft het Strafhof vrijdag laten weten.

Op 17 april 2014 heeft de regering van Oekraïne een verklaring ingediend, op grond van artikel 12 (3) van het Statuut van Rome, waarin het de rechtsmacht van het Internationaal Strafhof (ICC) aanvaardt om onderzoek te verrichten naar de vermeende misdrijven op zijn grondgebied vanaf 21 november 2013 tot en met 22 februari 2014.

Na ontvangst van een verwijzing of een verklaring van een staat op grond van artikel 12 (3) van het Statuut van Rome, opent het Bureau van de Aanklager, een eerste onderzoek naar de situatie.

Bensouda heeft op grond daarvan besloten om een eerste onderzoek te openen naar de situatie in Oekraïne, om vast te stellen of het Statuut van Rome aan de criteria voor het openen van een onderzoek heeft voldaan.

In het bijzonder, met artikel 53 (1) van het Statuut van Rome, onderzoekt de aanklager de vraagstukken van de bevoegdheid, ontvankelijkheid en het belang van de rechtspleging.

Provincie: