vrijdag, 25. juli 2014 - 10:16 Update: 25-07-2014 10:25

Aanpak doet aantal inbraken wederom dalen

Foto van inbreker met bivakmuts | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het aantal inbraken is de eerste helft van 2014 voor het tweede jaar op rij met 15% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Dit meldt de politie vrijdag.

Inbrekers slagen er steeds minder vaak in om een woning binnen te komen. In de eerste helft van 2014 registreerde de politie ruim 36.000 inbraken. Ongeveer 12.000 daarvan zijn een poging tot inbraak. 

In ons land neemt het aantal woninginbraken sinds begin vorig jaar consequent af. Zo is er in heel 2013, ruim 5 procent minder ingebroken dan het jaar daarvoor. Deze daling heeft zich in de eerste zes maanden van 2014 verder doorgezet. Korpschef Gerard Bouman: 'Ondanks deze mooie resultaten gaat het nog steeds om zo’n 200 woninginbraken per etmaal – het hele jaar door. Er is dus nog genoeg te doen.'

Meerdere partijen betrokken
Al jaren is het tegengaan van woninginbraken en het aanhouden van woninginbrekers een topprioriteit van de politie. Deze verantwoordelijkheid draagt de politie niet alleen: steeds meer partijen pakken hierin hun rol, zoals gemeenten, woningbouwverenigingen maar ook bewoners zelf. Na jaren waarin het aantal woninginbraken ondanks alle inzet toenam, is er in de eerste helft van 2014 opnieuw sprake van een daling. In de eerste zes maanden van dit jaar is 36.379 keer ingebroken. In 2013 lag dat aantal nog op 43.381 en in diezelfde periode in 2012 op 43.693.

Veel inzet
In de regionale eenheden zijn tijdelijke teams geformeerd die zich enkel met woninginbraken en het voorkomen ervan bezighouden. Zij zijn constant in overleg met gemeenten, woningbouwverenigingen en bewonersverenigingen om hen te informeren over de maatregelen die zij zelf kunnen nemen. Met al deze inzet, van alle betrokkenen, is het cijfer woninginbraken aan het dalen en daar is de politie trots op. Bouman: 'Het is goed te zien dat de inzet van alle partijen tot deze mooie resultaten leidt. Een stimulans om de voortvarende aanpak door te zetten.'

Burgerparticipatie
De politie ziet dat steeds vaker bewoners zelf een rol spelen in het veilig maken en houden van hun wijk. Zo zijn er bijvoorbeeld wijken waar in de avond stelselmatig de hond wordt uitgelaten op plekken waar veel inbraken zijn. Ook hebben wijkagenten een enorm netwerk, onder meer via Twitter, en krijgen zij van burgers veel informatie over verdachte personen en situaties. Buurtbewoners weten de politie steeds beter te vinden en weten als geen ander wanneer er iets niet in de haak is in hun omgeving. De meeste inbraken gebeuren nog steeds bij mensen die hun deuren en ramen niet goed afsluiten, geen stevig slot op de deur hebben of duidelijk zichtbaar op vakantie zijn.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):