donderdag, 7. augustus 2014 - 8:18 Update: 07-08-2014 14:27

Aanpak tegen autodieven lijkt succesvol

Aanpak autodiefstal werkt
Foto: Archief EHF
Hoevelaken

Het aantal autodiefstallen is het afgelopen halfjaar 4,4% lager dan in het eerste halfjaar van 2013. Dit jaar zijn 5.492 personenauto’s gestolen, 254 minder dan een jaar geleden.

Dit blijkt uit cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) vandaag publiceert. “De geïntensiveerde samenwerking in de strijd tegen autodieven lijkt succesvol. Gestolen auto’s worden sneller internationaal gesignaleerd, de beveiligingsmogelijkheden van auto’s verbeteren en ook importeurs nemen maatregelen om diefstal van hun merk tegen te gaan.” Aldus Titus Visser, directeur van AVc.

Volkswagengroep blokkeert gestolen auto’s
De importeur van Volkswagen heeft een speciale folder ontwikkeld voor eigenaren met preventietips en extra beveiligingsmogelijkheden. VW is ook de motor achter de recent geïntroduceerde uitwisseling van informatie tussen de Nederlandse politie en de fabrikant. Bij de aangifte van diefstal van een auto gaat er niet alleen een signaal naar het kentekenregister en naar Interpol, maar ook naar de fabriek. Wordt die auto ergens ter wereld bij een garage aan het diagnose apparaat gekoppeld, gaat er automatisch een bericht naar de Nederlandse politie met informatie waar de auto zich op dat moment bevindt.

Ook het bestellen van onderdelen op gestolen gesignaleerde auto’s is onmogelijk. Het werkt voor alle merken van de Volkswagen Groep, dus onder andere ook Audi, Seat en VW bedrijfswagens. Het aantal diefstallen van de Golf daalde met 23%, vergeleken met het eerste halfjaar van 2013.
 

Titus Visser is enthousiast over de samenwerking met autofabrikanten. “De fabrikanten zijn een onmisbare schakel in de keten om ervoor te zorgen dat gestolen auto’s onbruikbaar worden en dat de handel in gestolen onderdelen opdroogt. Zij leveren uitstekende informatie voor de opsporing. We vragen fabrikanten van andere merken, zich bij dit initiatief aan te sluiten.”

Meer acties tegen criminelen
Een aantal criminelen heeft zich gespecialiseerd in diefstal van Landrover Evoque. In 2014 is dit de auto met het hoogste diefstalrisico. De importeur heeft inmiddels maatregelen getroffen waardoor dealers eenvoudig de beveiliging van deze auto’s kunnen verbeteren via een upgrade van het beveiligingsprogramma in de auto. Het aantal diefstallen zal hierdoor het komende halfjaar naar verwachting verminderen.
Mitsubishi heeft bij Outlander, nog voordat de auto’s eind 2013 in Nederland werden afgeleverd, meegewerkt aan een oproep van verzekeraars aan kopers, om extra beveiligingsmiddelen te laten monteren. Dit type werd vervolgens nauwelijks gestolen.

Veel partijen werken samen om auto’s steeds beter te beschermen tegen diefstal. Alarmsystemen en voertuigvolgsystemen worden doorlopend verbeterd. Per 1 januari a.s. zijn extra eisen van toepassing op voertuigvolgsystemen, waardoor deze ook effectief blijven als criminelen de signalen verstoren (“jamming”).

De politie houdt wekelijks criminelen aan onder andere door de inzet van lokmiddelen in auto’s. Het gaat daarbij vaak om goed georganiseerde professionele criminelen, die op grote schaal auto’s of onderdelen daarvan stelen.

Overige resultaten 2014
Ondanks de daling van het aantal autodiefstallen neemt het financiële verlies door deze diefstallen niet af. Dit komt omdat criminelen vooral minder oudere en meer jongere auto’s meenamen. De diefstal van auto’s van 0 t/m 4 jaar oud steeg met 177 stuks (9%). Van de 3- en 4-jarige auto’s wordt slechts 24% teruggevonden. Van alle gestolen auto’s over alle leeftijden wordt 38% teruggevonden.
Het aantal diefstallen van lichte bedrijfsauto’s (‘busjes’) daalde met 10%, van 1.279 in de eerste helft van 2013 tot 1.148 in 2014. Van de merken VW en Mercedes, samen 800 stuks gestolen, werd slechts 22% teruggevonden.
Er werden 84 vrachtwagens gestolen, 15% minder dan in de eerste helft van 2013. Hiervan werden er 40 teruggevonden (48%); vaak ging het om de lading en werd de vrachtwagen leeg achtergelaten.

Voor de redactie:
De complete Statistiek Voertuigdiefstal eerste halfjaar 2014 staat op de AVc website: www.stavc.nl
Voor meer informatie: programmabureau AVc, tel. 088 5543 201.
(Bron van de cijfers: RDW)

<< terug naar het overzicht

 

Copyright © 2004 - 2008 Stichting AVc

Provincie:
Tag(s):