maandag, 9. juni 2014 - 11:39 Update: 03-07-2014 0:35

Aantal faillissementen met 33% afgenomen in mei

Foto van faillissementsverkoop | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Het aantal faillissementen is in mei 2014 met maar liefst 33 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Dat is de grootste daling in een maand in de afgelopen twee jaar, blijkt uit cijfers die Faillissementsdossier.nl vandaag bekend heeft gemaakt. Dit meldt Faillissementendossier.nl maandag op de website.

De afgelopen maand gingen 829 bedrijven en instellingen bankroet tegen 1231 in mei 2013.

Volgens de website is de daling een gevolg van het weer voorzichtig aantrekken van de economie in de laatste kwartalen van vorig jaar en het daaruit voortvloeiende herstel van het consumentenvertrouwen.

Over de eerste vijf maanden van dit jaar daalde het aantal faillissementen met ruim 20 procent tot 4588. In veruit de meeste sectoren gingen deze periode minder bedrijven en instellingen op de fles.

Kentering

Dat gold ook voor de horeca. Tot mei bleef het aantal failliete hotels, restaurants en cafés toenemen. In mei was er sprake van een kentering ten positieve; er werden slechts 27 faillissementen uitgesproken, 50 procent minder dan in april.

Voor Frank Meeuwsen, senior analist bij onderzoeksbureau Foodstep, komt deze daling niet als verrassing. ‘Mede dankzij het mooie weer en het aantrekkende consumentenvertrouwen stijgt de omzet en zien ook horecabedrijven die het moeilijk hebben weer enig perspectief.’

Volgens Meeuwsen zat de omzet in de eerste vijf maanden in veruit de meeste horecasegmenten in de lift. Alleen de fastfoodsector bleef enigszins achter. ‘Dan heb ik het niet zozeer over de grote fastfoodketens, maar vooral over cafetaria’s en andere kleine aanbieders van allerlei snacks. Die hebben veel last van concurrentie uit de detailhandel en van nieuwe toetreders. De drempel om een loempia- of shoarmakraam te beginnen is nu eenmaal vrij laag.’

Het CBS maakte afgelopen week bekend dat de omzet van de horeca in het eerste kwartaal groeide met 1,6 procent. Dit was het hoogst gemeten groeicijfer in één kwartaal sinds 2006. Alleen cafés lieten het enigszins afweten. Cafés kampen met de effecten van btw- en accijnsverhogingen. Ook is de leeftijdsgrens voor alcohol per 1 januari 2014 verhoogd.

Pakketbezorgers

In de transportsector steeg het aantal faillissementen in mei met 50 procent tot 48. Dat is opmerkelijk, want juist in deze branche was er eind vorig jaar en in de eerste vier maanden van 2014 sprake van een flinke daling. In mei gingen vooral meer koeriersbedrijven en pakketbezorgers onderuit.

In de bouw daarentegen bleef het aantal bedrijven dat bankroet ging dalen. De sector telde in de eerste vijf maanden 509 ondernemingen die het niet langer konden bolwerken. Dat was bijna 40 procent minder dan in de overeenkomstige periode vorig jaar.

Ook het aantal winkels dat failliet gaat is in de periode januari tot en met mei substantieel afgenomen. Met een daling van ruim een derde spanden kledingwinkels daarbij de kroon. Vooral textielsupermarkten doen het beter; zij zien hun omzet toenemen. Winkels in dameskleding kampen nog steeds met dalende verkopen.

Op provinciaal niveau nam het aantal faillissementen in de eerste vijf maanden dit jaar het sterkste af in Zeeland en in Friesland.

 

Categorie:
Tag(s):