zaterdag, 22. november 2014 - 14:39 Update: 22-11-2014 20:01

'Aantal kinderen op de crèche is met 100.000 teruggelopen'

'Kinderopvang kan het niet meer bolwerken'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De Nederlandse kinderopvang heeft het zwaar. Het aantal kinderen op de crèche is sinds 2011 teruggelopen met 100.000 en de financiële positie van de instellingen is slecht. Dit schrijft het Financieele Dagblad op basis van een rapport van Brancheorganisatie Kinderopvang Nederland, dat maandag wordt gepubliceerd.

De branche heeft enerzijds te maken met bezuinigingen van de rijksoverheid op de kinderopvangtoeslagen, anderzijds krijgt ze te maken met toenemende werkloosheid onder ouders met jonge kinderen. Mariëlle Rompa, de voorzitter van de belangenvereniging zegt in het Financieele Dagblad: 'We zijn aan het einde van onze mogelijkheden om de teruggang op te vangen.'

Vorig jaar ging een recordaantal van 98 instellingen failliet, waaronder marktleider Estro Groep. Jarenlang konden kinderopvanginstellingen groeien door steun van de overheid, maar de subsidies vallen weg. De afgelopen jaren hebben kinderopvangorganisaties de krimp nog opgevangen door in te teren op het eigen vermogen. Maar de ruimte om dit nog langer vol te houden is inmiddels wel verdwenen, stelt de brancheorganisatie.

'Er is weinig tot geen ruimte voor investeringen voor uitbreiding van capaciteit als de vraag naar kinderopvang weer aantrekt.' Financiering uit eigen vermogen is bijna niet mogelijk, financiering uit vreemd vermogen niet meer toegankelijk, aldus het rapport.