donderdag, 6. maart 2014 - 9:22 Update: 03-07-2014 0:41

Aantal misdrijven over hele linie gedaald

Foto van politieauto's met afzetlint | JPF - Archief
Foto: JPF - Archief
Foto van politieauto's met afzetlint | JPF - Archief
Foto: JPF - Archief
Den Haag

Dat blijkt uit de misdaadcijfers over 2013. In totaal waren er in 2013 ruim één miljoen misdrijven. Korpschef Gerard Bouman toont zich tevreden over de daling van de cijfers. Het laat zien dat de politie goede resultaten heeft geboekt, ondanks de omvangrijke reorganisatie die afgelopen jaar in gang is gezet.

High impact crime
De politie besteedde in 2013 extra aandacht aan delicten die voor burgers bijzonder ingrijpend zijn. De zogenaamde high impact crime zoals straatroverij, overvallen, woninginbraken en geweld. Om meer zaken op te lossen, ontwikkelde de politie een persoonsgerichte aanpak van (mogelijke) daders en hield de reclassering scherper toezicht. Locaties waar deze vormen van criminaliteit vaak voorkomen, hield de politie gerichter in het oog.

Maatregelen
Woninginbraken zijn bijvoorbeeld intensiever aangepakt. Met het lokale bestuur, het Openbaar Ministerie en andere partners nam de politie extra maatregelen. Bijvoorbeeld een speciaal ‘Donkeredagenoffensief’ in de laatste maanden van het jaar. De effectieve landelijke aanpak van overvalcriminaliteit en straatroof stond model voor een nieuwe werkwijze, waarbij lokale partners intensiever samenwerken. Burgers vaker betrekken bij de opsporing en meer informatiegestuurd politiewerk droegen eveneens bij aan de positieve resultaten. Ook aanzienlijk meer en betere preventie en communicatie leverden een aandeel, naast speciale campagnes met bijvoorbeeld het bedrijfsleven en ouderenorganisaties.

Provincie:
Tag(s):