dinsdag, 29. april 2014 - 8:49 Update: 03-07-2014 0:37

Aantal veehouderijen krijgt al jaren ten onrechte milieuvergunning

Aantal veehouderijen krijgt al jaren ten onrechte milieuvergunning
Foto: Archief FBF.nl

Een aantal veehouderijen krijgt al jarenlang een milieuvergunning, terwijl ze hier eigenlijk geen recht op heeft.

Die vergunningen konden worden verstrekt, omdat de rekenmethode die wordt gebruikt om stankoverlast te meten, onbetrouwbaar is. Milieuvergunningen voor veebedrijven zijn daardoor al jaren gebaseerd op verkeerde berekeningen. Dat blijkt uit een brief van de provincie Noord-Brabant aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu die dagblad Trouw in handen heeft.

Uit eigen onderzoek van de provincie Brabant blijkt dat sommige veebedrijven veel meer stankoverlast geven en dus eigenlijk geen milieuvergunning hadden mogen krijgen, terwijl andere juist minder overlast veroorzaken en ten onrechte geen vergunning hebben gekregen. De provincie Brabant concludeert dat de rekenmethode geen betrouwbaar instrument is.

De fout ontstaat doordat gemeenten een vereenvoudigd rekenmodel moeten gebruiken om de stankoverlast te bepalen. Maar de basis van de methode is juist een uitgebreider model, dat de echte stankoverlast weergeeft. Maar dat uitgebreide model is te ingewikkeld voor dagelijks gebruik door gemeenteambtenaren. Nu blijkt dat de uitkomsten van het eenvoudige model flink afwijken van die van het uitgebreide model.

Provincie Brabant vraagt nu aan staatssecretaris Mansveld om snel duidelijk te maken wat de juridische gevolgen zijn van de verkeerde rekenmethode.