donderdag, 16. oktober 2014 - 9:52 Update: 16-10-2014 19:12

Aantal werklozen voor vijfde maand op rij verder gedaald

uitzendkrachten, vaste baan, werk
Foto: Archief FBF
Den Haag

Het aantal werklozen is in september voor de vijfde maand op rij gedaald. Dit maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Het aantal werklozen nam af met 4 duizend ten opzichte van augustus, opnieuw waren er meer mensen aan het werk. In september was 8 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in september met 11 duizend is afgenomen tot 420 duizend. Alleen onder 55-plussers nam het aantal WW-uitkeringen niet af.

Minder werklozen, meer werkenden

De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam in september uit op 628 duizend personen. Het aantal werklozen is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 10 duizend per maand afgenomen. De werkzame beroepsbevolking, personen die twaalf uur of meer per week werken, is in die periode evenveel gestegen als de werkloze beroepsbevolking is gedaald. De werkzame beroepsbevolking kromp in het eerste kwartaal van dit jaar door baanverlies nog sterk met gemiddeld 18 duizend personen per maand. Sinds april groeit de werkzame beroepsbevolking; er zijn meer mensen aan het werk.

Werkloosheid daalt het snelst bij mannen

In de afgelopen vijf maanden daalde de werkloosheid met bijna 60 duizend personen. Het aantal werklozen daalde onder mannen, met 37 duizend, sterker dan bij vrouwen. Bij mannen nam  het aantal werkenden minder hard toe dan de werkloosheid afnam. Dit betekent dat minder mannen actief zijn op de arbeidsmarkt. Bij vrouwen steeg het aantal werkenden juist sneller dan de werkloosheid daalde.

Opnieuw minder WW-uitkeringen

Het aantal lopende WW-uitkeringen nam in september af met 2,4 procent tot 420 duizend. In september vorig jaar bleef het aantal uitkeringen nog vrijwel gelijk aan dat van augustus. In alle leeftijdsklassen, met uitzondering van de 55-plussers, daalde het aantal uitkeringen in september. Vergeleken met een jaar geleden nam het aantal uitkeringen toe met bijna 5 procent. Het aantal uitkeringen aan jongeren tot 25 jaar nam vergeleken met een jaar geleden af met 15,8 procent. Ook in de leeftijdsklasse 25-45 jaar lag het aantal uitkeringen onder het niveau van een jaar geleden. Aan 45-plussers verstrekte UWV juist meer uitkeringen dan vorig jaar.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):