vrijdag, 25. april 2014 - 14:59 Update: 03-07-2014 0:37

Aartsbisdom Utrecht geeft seksueel misbruik bisschop Niënhaus toe

Foto van kind en priester | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Het Aartsbisdom Utrecht heeft vrijdag in een verklaring laten weten dat ook mgr. Niënhaus, voormalig hulpbisschop van het bisdom, zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik.

Het misbruik zou volgens het Aartsbisdom dateren uit de periode vóór hij hulpbisschop was. 

'Naar aanleiding van vragen van De Volkskrant brengt het Aartsbisdom Utrecht de volgende verklaring uit: Kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht, heeft kennis genomen van vier adviezen van de Klachtencommissie voor seksueel misbruik in de R.-K. Kerk tot gegrondverklaring van deze klachten omtrent seksueel misbruik door mgr. Niënhaus (1929-2000), oud-hulpbisschop van het Aartsbisdom Utrecht', staat in de verklaring van het Aartsbisdom.

'De klachtencommissie heeft geoordeeld dat het aannemelijk is dat mgr. Niënhaus zich in deze gevallen, die dateren uit de periode vóór hij hulpbisschop was, schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. Kardinaal Eijk heeft de adviezen van de Klachtencommissie tot gegrondverklaring van deze klachten overgenomen. Kardinaal Eijk is verdrietig dat dit misbruik heeft plaatsgevonden en hoopt dat de gegrondverklaring van de klachten kan helpen in het helingsproces van de slachtoffers', aldus de verklaring.