dinsdag, 4. februari 2014 - 19:43 Update: 03-07-2014 0:43

Abvakabo FNV zet kort geding ambtenaren tegen Plasterk voort

Abvakabo FNV zet kort geding ambtenaren tegen Plasterk voort
Foto: Archief FBF.nl
Zoetermeer

Abvakabo FNV stapt zo snel mogelijk naar de rechter vanwege het dinsdag in de Tweede Kamer aangenomen wetsvoorstel voor afschaffing van het ambtenarenrecht. Dit meldt Abvakabo FNV dinsdagavond.

‘Ambtenaren hebben niet voor niets een bijzondere rechtspositie, omdat de overheid een bijzondere werkgever is. Deze rechtspositie beschermt ambtenaren tegen politieke willekeur’, stelt Abvakabo FNV.

’Het is bij wet geregeld dat ambtenaren, net als werknemers in andere sectoren, recht hebben op open en reëel overleg over arbeidsvoorwaarden. Hiervoor moet overleg en overeenstemming zijn met de vakbonden. Nu minister Plasterk duidelijk heeft gezegd niet met de vakbonden te willen overleggen, misbruikt hij zijn dubbelrol als wetgever en werkgever. Maar iedereen in Nederland moet zich aan de wet houden, dus ook minister Plasterk’, aldus Abvakabo FNV.

Als het aan minister Plasterk ligt, raken - met uitzondering van het personeel van Defensie en de Politie - bijna een half miljoen ambtenaren hun rechtspositie kwijt. Door de actie op het Plein vorige week bij de Tweede Kamer, werd de stemming een week uitgesteld.

Afgelopen donderdag werd duidelijk dat minister Plasterk niet met de vakbonden wilde overleggen en de gang van het wetsvoorstel naar de Eerste Kamer door wil zetten.

Petitie tegen afschaffing ambtenarenrecht
Terwijl Abvakabo FNV alles in gang zet om zo snel mogelijk een kort geding aan te spannen tegen minister Plasterk, vraagt het haar leden om zich massaal uit te spreken tegen deze ongehoorde en onwettelijke gang van zaken.

Binnen één week hebben al ruim 11.000 ambtenaren de petitie getekend tegen de afschaffing van het ambtenarenrecht.