zondag, 16. maart 2014 - 19:53 Update: 03-07-2014 0:40

Abvakabo FNV:dinsdag acties voor zorg-cao

Zoetermeer

Op 200 plaatsen in Nederland voeren zorgmedewerkers aanstaande dinsdag op 18 maart actie voor een goede zorg en een goede cao. Dit meldt Abvakabo FNV zondag.

Zorgmedewerkers door het hele land komen dinsdag 18 maart in actie. In december sloten werkgevers in de ouderenzorg een nieuwe cao verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) met de kleine vakbonden, zonder Abvakabo FNV.

Deze cao doet niets aan de grote problemen in de zorg: hoge werkdruk waardoor de kwaliteit van zorg onder druk staat en onzekere banen en contacten doordat zorgorganisaties vooruitlopend op de kabinetsplannen al gaan reorganiseren of verzorgingshuizen sluiten. Medewerkers in de zorg, georganiseerd in Abvakabo FNV, kwamen daarom in januari al op 50 plaatsen in Nederland in actie, in februari op 100 plaatsen. De acties breiden zich nu nog verder uit.

Dinsdag zullen in 200 verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland zorgmedewerkers actie voeren voor een goede zorg. De acties variëren van 1 minuutacties tot werkonderbrekingen van meerdere uren.

In Den Haag vindt een centrale actie plaats (Koekamp, tegenover Den Haag Centraal Station, van 14:00 tot 15:00 uur). Bij deze actie zullen onder andere Abvakabo FNV voorzitter Corrie van Brenk en Tweede Kamerleden zoals Emile Roemer (SP), Linda Voortman (GL) en Fleur Agema (PVV) aanwezig zijn.

De politici zullen de duizenden bezwaren tegen de nieuwe cao die zorgmedewerkers afgelopen weken ophaalde overhandigd krijgen. Op veel plekken in het land komen lokale politici de zorgmedewerkers steunen.

De zorgwerkgevers, georganiseerd in Actiz, hebben een cao gesloten die niets doet aan de grote problemen in de zorg, zoals de hoge werkdruk in de verpleeghuizen waardoor de kwaliteit van de zorg onder druk staat of de loondump in de thuiszorg.

Omdat zorgorganisaties vooruitlopend op kabinetsplannen al reorganiseren worden verzorgingshuizen gesloten en zijn medewerkers onzeker over hun baan en ouderen over hun zorg. De cao die Actiz heeft afgesloten biedt een magere loonsverhoging van 0,77%, die minder is dan de inflatie, waardoor zorgmedewerkers er in koopkracht op achteruit gaan. Dit terwijl de salarissen aan de top maar blijven stijgen.

Abvakabo FNV heeft recent wél goede afspraken voor de thuiszorg, huishoudelijke verzorging, kunnen maken met de thuiszorgwerkgevers. Deze thuiszorgwerkgevers zijn het ook niet eens met de cao VVT die Actiz heeft gesloten, omdat deze cao niets doet aan de problemen in de sector.

Abvakabo FNV wil nu graag tot één cao verpleeghuis en thuiszorg komen, met hierin ook goede afspraken voor de medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen.

Provincie: