maandag, 13. oktober 2014 - 14:35 Update: 14-10-2014 10:47

Abvakabo luidt noodklok over hoge werkdruk ambulancebroeders Amsterdam

'Ambulancebroeders Amsterdam hebben te hoge werkdruk'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het personeel van Ambulance Amsterdam maakt zich ernstig zorgen over de kwaliteit van Ambulancezorg Amsterdam. Men vindt dat het werk niet meer naar behoren kan worden uitgevoerd. Dit meldt Abvakabo FNV maandag die een meldpunt heeft ingesteld.

‘Dit heeft gevolgen voor de veiligheid van zowel de patiënten als de medewerkers zelf’, aldus Abvakabo FNV.

Via een meldpunt voor medewerkers van Ambulance Amsterdam heeft Abvakabo FNV de afgelopen maanden verontrustende meldingen ontvangen. De bond heeft alle inkomende klachten gebundeld in een beknopt verslag en deze vandaag aangeboden aan de Inspectie van SZW met het dringende verzoek om in te grijpen.

Het algemene beeld is dat werknemers hun werk niet meer naar behoren kunnen uitvoeren. Dit heeft gevolgen voor de veiligheid van zowel de patiënten als de medewerkers zelf. Uit het meldpunt blijkt dat er veel mis is met materiaal, paraatheid en inzet van ambulances. Bovenal lijdt het personeel onder de hoge werkdruk.

Voorbeelden van meldingen

- 87% van de melders geeft aan dat de voorgeschreven aanrijdtijden niet altijd gehaald worden.
- Uit het jaarverslag 2013 van Ambulance Amsterdam blijkt ook dat de tijdigheid van het spoedvervoer niet voldoet aan de landelijke norm. 
- Het materiaal is in veel gevallen verouderd. De hartapparatuur van inmiddels 14 jaar oud verzendt geen cardiogrammen meer, waardoor de behandeling van een patiënt vertraging oploopt.
- Er zijn veel klachten over werktijden: zo zou herhaaldelijk de norm van de ArbeidstijdenWet (ATW) worden overschreden, vooral wat betreft het pauzeren.
- Werknemers worden geregeld gedwongen tot overwerk.

Eerder dit jaar kwamen er al veel signalen van leden binnen bij de bond. De kwaliteit van de ambulancezorg en de werkomstandigheden bij deze ambulancedienst zouden verslechteren. Dit leidde er begin dit jaar al toe dat meer dan de helft van het rijdend personeel het vertrouwen in de huidige directie had opgezegd.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: