woensdag, 18. juni 2014 - 14:27 Update: 03-07-2014 0:34

AEGON compenseert woekerpolissen met premie-verlaging

Foto van euro teken tegel | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Aegon gaat klanten van de zogenaamde woekerpolissen financieel compenseren. Dit heeft Aegon woensdag bekendgemaakt.

'Voor klanten die in het verleden een Koersplan hebben afgesloten, stelt Aegon de premie van de overlijdensrisicoverzekering waar nodig naar beneden bij', aldus Aegon.

De stap volgt op een reeks eerdere verbeteringen die Aegon sinds 2000 heeft doorgevoerd. De aanpassing geldt voor alle Koersplan polissen die van 1989 tot en met 1998 zijn verkocht. Een aantal met Koersplan vergelijkbare polissen van Spaarbeleg komt in aanmerking voor dezelfde aanpassing.

De nieuwe premie is een invulling van de uitgangspunten van de Hoge Raad van wat voor Koersplan een redelijke premie is. Deze moet gebaseerd zijn op de premie die in dezelfde periode – voor een vergelijkbaar risico – in rekening werd gebracht bij een zelfstandige overlijdensrisicoverzekering.

Stichting
In juni 2013 heeft de Hoge Raad zich uitgesproken over Koersplan. Die uitspraak ging over de premie voor de overlijdensrisicoverzekering in het Koersplan product. De uitspraak betrof alleen de deelnemers aangesloten bij Stichting Koersplandewegkwijt. Na de uitspraak kondigde Aegon aan pro-actief te bekijken of ook voor niet-aangesloten deelnemers compensatie op zijn plaats zou zijn. De premie-aanpassing die Aegon vandaag aankondigt is bedoeld voor deze groep.

De premie is tot stand gekomen na intensief overleg met Stichting Koersplandewegkwijt die op verzoek van Aegon als klankbord heeft gediend. Een aantal onafhankelijke experts heeft de nieuwe premie getoetst op de uitgangspunten van de Hoge Raad. Daarna heeft Aegon de premie in overleg met de Stichting nog verder aangescherpt.

Voordeel verschilt per klant
Of een klant voordeel heeft van deze extra regeling en, zo ja, hoeveel verschilt per persoon. Het wordt vooral bepaald door de leeftijd van de deelnemer op het moment van afsluiten, de duur van de verzekering, de hoogte van de inleg, en van het jaar waarin het product is afgesloten.

De kosten van deze regeling komen ten laste van bestaande middelen. In de afgelopen jaren betaalde Aegon al ruim €800 miljoen aan compensaties en productverbeteringen voor klanten met een beleggingsverzekering.

Provincie: