zondag, 28. december 2014 - 11:31 Update: 28-12-2014 11:57

Afgelopen nacht was koudste nacht van het jaar

Afgelopen nacht was koudste nacht van het jaar
Foto: fbf
Zeist

In het afgelopen jaar heeft het in De Bilt niet zo hard gevroren als afgelopen nacht. Het was de koudste nacht van het jaar. Dat meldt weeronline.nl zondag

Voor het eerst deze winter was er sprake van matige vorst. Het koudst was het vannacht in Brabant, waar Gilze-Rijen het landelijk record van dit jaar, Eelde met -6,0 graden op 26 januari, evenaarde. Zondagochtend blijft het, behalve op de waddeneilanden overal nog licht tot matig vriezen. Door bevriezing van natte wegen en sneeuwresten kan het in het hele land glad zijn. Maar de zon krijgt vandaag wel alle ruimte om te schijnen. Het KNMI geeft vanwege de lokale gladheid voor de provincies Overijssel, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg nog code geel af.

In de middag komt de temperatuur in de kustprovincies boven nul, maar in het binnenland blijft het op de meeste plaatsen licht vriezen.  Vanavond en vannacht volgt vanuit het noordwesten een dooiaanval. Een storing met bewolking en winterse buien bereikt tweede helft van de avond het noorden en breidt daarna snel uit over het hele land.

De buien gaan gepaard met regen en vooral landinwaarts in eerste instantie ook (natte) sneeuw. Er stroomt tegelijkertijd zachtere lucht het land binnen. Maar omdat de eerste sneeuw en regen op bevroren ondergrond terechtkomen (IJZEL) kunnen ze verraderlijke gladheid veroorzaken. In de loop van de nacht zet de dooi in het grootste deel van het land in en beperkt de gladheid zich tot het zuidoosten.

Provincie:
Tag(s):