dinsdag, 20. mei 2014 - 11:44 Update: 03-07-2014 0:36

“De Afsluitdijk gaat open voor vis”

foto van afsluitdijk | fbf
Foto: fbf
Utrecht

Zaterdag 24 mei is het de Wereldvismigratiedag. Op meer dan 250 locaties in de wereld wordt op deze dag aandacht geschonken aan vismigratie. Van Nieuw-Zeeland tot aan Hawaï. Ook Kornwerderzand staat in het teken van vismigratie op 24 mei. Tussen 12.30 uur en 16.00 uur organiseren Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk hier een veelzijdig publieksevenement.

De Afsluitdijk gaat open voor vis
Onder het motto ‘De Afsluitdijk gaat open voor vis’ organiseren De Nieuwe Afsluitdijk en Rijkswaterstaat op Kornwerderzand een leerzame middag voor het hele gezin. Zo zijn er diverse interactieve spellen, lopen er verhalenvertellers rond, kan men een workshop Waddensushi volgen en is er een bioscoop met films over vismigratie. Bezoekers komen zo via een rondwandeling op ludieke wijze veel te weten over vismigratie. Ook kan het publiek een boottocht maken. Meer informatie over het programma vindt u op www.deafsluitdijkgaatopenvoorvis.nl.

Gedeputeerde Johannes Kramer van de provincie Fryslân en burgemeester Hayo Apotheker van de gemeente Súdwest-Fryslân luiden de Wereldvismigratiedag op passende wijze in. Rond 12:15 uur halen ze in de buurt van de Lorentszsluizen symbolisch een visfuik op waarna Wereldvismigratiedag op Kornwerderzand van start gaat.

Vismigratie bij Kornwerderzand
Steeds meer rivieren en kanalen worden afgedamd van de zee. Een goed voorbeeld hiervan is de aanleg van de Afsluitdijk. Trekvissen kunnen daardoor niet meer van zout- naar zoetwater zwemmen, terwijl ze dit nodig hebben om op te groeien of zich voort te planten. Het gevolg is dat de visstand achteruitgaat en sommige soorten met uitsterven worden bedreigd. De Wereldvismigratiedag vraagt aandacht voor dit probleem, maar kijkt ook naar oplossingen.

Provincie:
Tag(s):