dinsdag, 11. november 2014 - 11:55 Update: 11-11-2014 11:56

Agent niet vervolgd na schietincident Hattem

Agent niet vervolgd na schietincident Hattem
Foto: Archief EHF
Arnhem/Hattem

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland gaat een agent die betrokken was bij een schietincident in de nacht van 22 op 23 februari 2014 in Hattem niet vervolgen.

Uit onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat de man uit noodweer heeft gehandeld.

Toedracht

In de bewuste nacht is er een melding van diefstal op het terrein van de elektriciteitscentrale aan de Kanaaldijk in Hattem. Als de agent met een collega ter plaatse komt, blijkt er inderdaad sprake van diefstal van elektriciteitskabels door meerdere personen. De agenten besluiten de personen aan te houden. Hiervoor betreedt een van de agenten een (donkere) ruimte van de elektriciteitscentrale, waar hij geconfronteerd wordt met een niet-meewerkende verdachte. De agent gebruikt pepperspray, maar de verdachte reageert daar niet op. De verdachte komt dan met een onbekend (groot) voorwerp op de agent af. De agent wil achteruit het gebouw uit lopen, maar loopt tegen iets aan en ziet tegelijkertijd een tweede persoon in het gebouw. Uit lijfsbehoud schiet de agent een maal op het been van de verdachte. De verdachte kan daarna worden aangehouden.

Onderzoek Rijksrecherche

Het OM concludeert uit het onderzoek van de Rijksrecherche dat er sprake is van noodweer. De agent zal niet worden vervolgd.

Verdachten koperdiefstal

Er zijn uiteindelijk 8 verdachten aangehouden op verdenking van diefstal van koper. Zij zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden. De gewonde verdachte zal naar verwachting volledig herstellen.

Provincie:
Blik op 112: