zaterdag, 6. september 2014 - 20:59 Update: 07-09-2014 19:42

Agenten worden bekogeld met tomaten en eieren en bedreigd met hakbijl

Agenten die willen ingrijpen bij mishandeling kind bedreigd met vleesbijl
Foto: Archief EHF
Den Haag

Een grote groep omstanders verzamelde zich zaterdagmiddag om agenten, die bezig waren met een melding van de mishandeling van een kind.

Ze gooiden eieren en tomaten naar hen. Één 36-jarige man kwam met een vleesbijl op de agenten af.

De politie werd gewaarschuwd toen een vader zijn kind in een supermarkt aan de Hoefkade mishandelde. Agenten gingen op straat met de betrokkenen in gesprek, waarna omstanders zich ermee gingen bemoeien. Een 14-jarige jongen belemmerde het werk van de agenten dusdanig, dat hij werd gevorderd te vertrekken. Toen hij hieraan geen gehoor gaf  - én zich niet kon legitimeren -  werd hij aangehouden. Hij verzette zich daarbij hevig. Hierop gingen nog meer omstanders zich ermee bemoeien en kwamen er ook meer agenten ter plaatse. Met behulp van onder meer het parate peloton werden de omstanders op afstand gehouden en uiteen gedreven. Tijdens dit optreden kwam een 36-jarige man met een vleesbijl op de agenten af. Zij waren hierdoor genoodzaakt uit voorzorg hun dienstwapen te trekken. De man werd aangehouden. De derde aanhouding betrof een 48-jarige man, wegens belemmering en opruiing. Na de aanhoudingen keert de rust snel terug.

Geweld tegen politieagenten
De politie tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. Indien er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer) verdubbelt het Openbaar Ministerie de strafmaat.

Provincie: