zaterdag, 13. september 2014 - 21:39

Ajax geeft snelle voorsprong niet meer weg

Foto van Ajax keeper | Archief EHF
Amsterdam

(ElfVoetbal/BlikopNieuws) Ajax heeft zich vanavond herpakt van twee nederlagen op rij. Hekkensluiter Heracles Almelo was niet opgewassen tegen de productiviteit van Arkadiusz Milik: 2-1.

Ajax had nog geen minuut nodig om de score te openen in de Amsterdam ArenA. Lasse Schöne stuurde met buitenkantje rechts Milik weg. De Pool zette zijn tegenstander goed opzij en schoot met zijn linker raak in de verre hoek: 1-0.

In de zeventiende minuut viel plots een kans van Heracles Almelo te bespeuren. Schöne verspeelde de bal onnodig aan Mark-Jan Fledderus, die voor een uithaal koos. Doelman Jasper Cillessen verwerkte de inzet tot hoekschop, die door Davy Klaassen kon worden weggekopt. Vanuit de counter kreeg Schöne de bal daarna bij Anwar El-Ghazi, de door een verkeerde aanname voor weinig doelgevaar kon zorgen. Keeper Dennis Telgenkamp maakte de Amsterdamse aanval onschadelijk.

Halverwege de eerste helft kreeg Ajax wederom een kans. Ditmaal gingen de credits naar Ricardo van Rhijn, die aan de rechterkant zijn actie maakte en de bal met links richting de tweede paal schoot. El-Ghazi kwam echter een teenlengte tekort om de margeverdubbeling te produceren. Ook miste Klaassen nog een enorme kans voor Ajax. De middenvelder kon de bal vrij aannemen toen hij een paar meter voor het doel van Heracles Almelo stond. Zijn poging met buitenkantje rechts was echter heel zwak, waardoor Telgenkamp redding kon brengen.

Toch kwam Ajax op slag van rust nog op 2-0. Na voorbereidend werk van El-Ghazi, die op schitterende wijze enkele spelers van Heracles Almelo het bos instuurde, gaf hij de bal aan Milik. De aanvaller trok naar binnen en schoot van net buiten het strafschopgebied droog raak. Goed nieuws voor Ajax, want van de 225 thuisduels waarin de club met minimaal twee doelpunten voorsprong ging rusten, werden er slechts twee niet gewonnen. ADO Den Haag (september 2005) en Roda JC (september 1988) kwamen na een 2-0 ruststand terug tot respectievelijk 2-2 en 3-3.

In de tweede helft kwam het tot een debuut van Niki Zimling, die de 24ste Deen in het shirt van Ajax werd. PSV volgt de Amsterdammers met twintig Denen. Overigens was de tweede helft van Ajax van een minder hoogstaand niveau. Thulani Serero mocht eenmaal vrij door en gaf een matig balletje op Milik. De aanvaller kwam echter te laat. Serero leek na zijn actie kramp te hebben, maar trainer Frank de Boer had al drie keer gewisseld. De Zuid-Afrikaan moest dus noodgedwongen verder.

Heracles Almelo kwam in de slotfase zelfs nog terug tot 2-1 toen Wouter Weghorst een kopduel won van Niklas Moisander na een voorzet vanaf rechts. Het was zijn eerste Eredivisie-goal. Toch lukte het de Heraclieden niet meer om op gelijke hoogte te komen met de titelhouder. Na twee nederlagen werd weer eens gewonnen in de Amsterdam ArenA en komende woensdag (20:45 uur) wacht een thuiswedstrijd in de Champions League tegen Paris Saint-Germain. Voor Heracles Almelo, dat nog altijd een nieuwe coach zoekt, is het vooralsnog wachten op het eerste punt van het nieuwe seizoen.