donderdag, 2. oktober 2014 - 22:37 Update: 03-10-2014 8:43

Alleen SP en PvdD tegen militaire missie Irak

Tweede Kamer steunt militaire missie Irak

Een brede Kamermeerderheid heeft zich uitgesproken voor een militaire missie in Irak.

Alleen de SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen de luchtaanvallen met F-16-gevechtsvliegtuigen. Dit melden de verschillende media donderdagavond.

De Tweede Kamer debatteerde de hele dag over de missie  waarvoor Nederland F-16's en militaire trainers levert. Vanavond werd het debat afgerond met de fractievoorzitters en kwam ook premier Rutte naar de Kamer.

De meeste partijen zagen voornamelijk voordelen in de missie. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt dat de missie over Westerse normen en waarden gaat, die IS zou willen vernietigen. Zijlstra: 'Dit barbaarse kwaad moet gestopt worden.' PvdA-leider Samsom sprak over ' een zwaar besluit', maar noemde terreurgroep IS 'een rechtstreekse dreiging' voor de open samenleving.

D66, de ChristenUnie en GroenLinks steunen de Nederlandse bijdrage ook , evenals de PVV, het CDA en de SGP. Die laatste drie partijen vinden dat de Nederlandse F16’s ook in Syrië moeten bombarderen, en niet alleen in Irak.

De SP en de Partij voor de Dieren stemden tegen. De SP is bang dat de bombardementen averechts zullen werken en IS alleen maar sterker maken. Fractievoorzitter Roemer: 'Het Rode Kruis waarschuwt dat de luchtaanvallen nu al leiden tot veel humanitaire ellende.'

D66 is onaangenaam verrast door het bericht dat de eerste drie F-16's nu al op de basis in Jordanië zijn. Fractievoorzitter Pechtold vroeg zich af hoe dan kan, terwijl het debat nog niet afgerond is.

Provincie:
Tag(s):