zaterdag, 10. mei 2014 - 12:25 Update: 03-07-2014 0:36

Ambtenaren snuffelen door privégegevens BNers

Foto van vrouw achter computer | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Ambtenaren van gemeentelijke sociale diensten zijn betrapt bij het opvragen van persoonlijke gegevens van BN'ers. Dit blijkt uit een rapport van de Inspectie en het ministerie van Sociale Zaken waar het AD de hand op heeft weten te leggen.

Bij 13 gemeentelijke sociale diensten is 146 keer de privédata van onder andere filmsterren, voetballers of andere bekende Nederlanders onnodig opgevraagd. De ambtenaren deden zit via Suwinet waarmee instanties als Belastingdienst, de IB-groep, RDW en het UWV gegevens delen. Hierin kan men dus zien hoeveel een BN'r verdient, alimentatie betaald, schulden heeft en hoeveel en wat auto's deze heeft. 

In de gemeente Drechtstede zijn de ambtenaren het nieuwsgierigst naar de privégegevens van BN'ers. Onder de gemeente Drechtstede vallen Dordrecht, Alblasserdam en Zwijndrecht en werd 51 keer de privégegevens onnodig opgevraagd.

Ook bij de sociale dienst van Utrecht (28 keer), Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (19), Orionis Walcheren (10) en Huizen (9) gaan weetjes over BN'ers boven de bescherming van privégegevens.

Het hoofd van de sociale dienst in Drechtstede zegt te zijn geschrokken van de informatie. Het zou om een stagiair gaan die onmiddellijk de wacht is aangezegd.

Provincie:
Tag(s):