dinsdag, 25. maart 2014 - 16:38 Update: 03-07-2014 0:39

Ambulancezorg Groningen presenteert digitaal patiëntendossier

Foto van ambulance | MV - Archief
Foto: MV - Archief
Foto van ambulance | MV - Archief
Foto: MV - Archief
Groningen

Uitwisseling van patiënteninformatie tussen zorgverleners is een even belangrijk als beladen onderwerp in de zorgsector. Ambulancezorg Groningen heeft op dit terrein een belangrijke stap gezet. Na een intensieve voorbereiding in 2013 presenteerde de organisatie op dinsdag 25 maart 2014 in Uithuizen de innovatieve manier waarop het digitale patiëntendossier in de Groningse ambulances vorm heeft gekregen.

Een tablet in elke ambulance
Een zorgvuldig geselecteerde tablet in de ambulances is het tastbare onderdeel van het uitgebreide registratiesysteem. De informatie van de meldkamer vormt de eerste input van een nieuw patiëntendossier. Vervolgens registreert de ambulanceverpleegkundige alle relevante aanvullende gegevens en handelingen. Ook de medische apparatuur in de ambulance levert informatie aan het systeem. Bij de overdracht van de patiënt aan een arts of andere hulpverlener is het dossier in principe digitaal beschikbaar.

Grote voordelen voor patiënt en organisatie
Deze manier van werken levert grote voordelen op. Voor de patiënt is het goed, dat noodzakelijke informatie sneller dan voorheen (via het papieren ritformulier) bij de betrokken zorgverleners is. De kans op fouten tijdens de kwetsbare momenten van overdracht neemt bovendien sterk af. Voor de organisatie leidt het digitale patiëntendossier direct al tot administratieve verbeteringen en waardevolle onderzoeksmogelijkheden.

Een foto direct in het patiëntendossier
De tablet in de Groningse ambulances in uitgerust met een foto-applicatie. Dat is op zich niet bijzonder. Wel uniek is de optie foto’s van ongevalssituaties of belangrijke documenten direct aan een dossier te koppelen. Deze extra informatie kan erg nuttig zijn voor een arts en van

levensbelang voor een patiënt
De ontwikkeling van diverse praktische toepassingen van het systeem in combinatie met de tablet is in volle gang en maakt Ambulancezorg Groningen tot een innovatieve en toekomstbestendige partij in de zorgketen. De nieuwe website van de organisatie maakt dit zichtbaar voor iedereen.
 

Provincie:
Blik op 112: