maandag, 13. oktober 2014 - 10:44 Update: 13-10-2014 10:47

ANBO: ‘Aanpassingen pensioenwet zwaar onvoldoende’

ANBO: ‘Aanpassingen pensioenwet zwaar onvoldoende’
Woerden

ANBO, dé belangenbehartiger voor senioren, is niet blij met de nieuwe pensioenafspraken.

De afspraken verbeteren het wetsvoorstel iets, maar onvoldoende. “Het betekent nog steeds dat miljoenen gepensioneerden 5 procent koopkracht moeten inleveren de komende 10 jaar. Terwijl deze groep de afgelopen zes jaar al 14 procent koopkracht heeft ingeleverd omdat zij indexatie zijn misgelopen. En daar kwamen de kortingen tot 7 procent nog eens bij. De gevolgen: in koopkracht raken gepensioneerden een dag per week hun pensioen kwijt”, zo zegt ANBO-directeur Liane den Haan.

 

Met dit compromis blijft het te lang duren tot er mag worden gecompenseerd. Het inhalen van de achterstand in indexatie is iets verbeterd, maar voor ANBO niet voldoende.

Tel daar bij op dat de pensioenfondsen ook in het huidige systeem nog jaren moeten wachten tot zij weer mogen indexeren. De historisch lage, zogeheten ‘risicovrije’ rente zorgt dat de verplichtingen de pan uitrijzen.

De Haan: “Het uitkeren van achterstallige indexatie en het goedmaken van de kortingen worden met de nieuwe pensioenafspraken weliswaar iets gemakkelijker, maar toch: pensioenfondsen zijn er niet om nodeloze buffers te creëren. Pensioenfondsen zijn er om mensen op latere leeftijd te voorzien van een redelijk pensioen. Dat perspectief ontneemt Klijnsma met de huidige voorstellen aan zowel werkenden als gepensioneerden. Het zou de Tweede Kamer sieren als zij dit bij de debatten in ogenschouw neemt en daarbij de kritiek van alle betrokken uit het veld betrekt. Want de belangrijkste zekerheid is nu dat de pensioenen zeker minder worden.”

Niet alleen gepensioneerden worden getroffen: werkenden zien hun latere pensioen ook steeds minder waard worden. ANBO wil geen hogere buffers en wil dat pensioenfondsen meer risico kunnen nemen. Dat zorgt uiteindelijk voor een hoger pensioen.

ANBO onderstreept de noodzaak van een gezond stelsel. Maar deze gevolgen van de nieuwe regels zijn onaanvaardbaar. De pensioenfondsen waren nog nooit zo rijk, terwijl de gepensioneerden er jaar-in-jaar-uit op achteruit blijven gaan.

Categorie:
Tag(s):