woensdag, 19. november 2014 - 11:26 Update: 19-11-2014 12:01

André van Duin krijgt onderscheiding ter ere van zijn 50-jarig jubileum

André van Duin krijgt onderscheiding ter ere van zijn 50-jarig jubileum
Utrecht

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van André van Duin was er dinsdagavond een grote gala-avond in het Beatrix Theater in Utrecht.

De 67-jarige komiek werd deze avond op initiatief van Joop van den Ende en omroep AVRO/TROS uitgebreid in het zonnetje gezet. Artiesten, vrienden en collega's haalden herinneringen op aan 'de grootste komiek van Nederland' en er werden oude sketches vertoond. Bovendien kreeg André van Duin een onderscheiding uit handen van burgemeester Van der Laan : de Frans Banninck Cocq Penning uitgereikt. Dit is een onderscheiding voor Amsterdammers die zich 'bijzonder verdienstelijk' hebben gemaakt. Van der Laan: 'Je bent onweerstaanbaar geestig, zonder sterallures en kapsones.' Dit schrijft Dichtbij.nl woensdag.

Ivo Niehe blikte op het podium samen met André terug op zijn carrière. Daarnaast vertelden artiesten als Ron Brandsteder en Simone Kleinsma anekdotes over hun samenwerk met André en speelde naamgenoot André Rieu met zijn orkest een medley van Van Duin-klassiekers.

Hoogtepunt van de avond was de komst van Mies Bouwman (84). Zij betrad het podium om een nieuwe prijs bekend te maken. de André van Duin Comedy Award. Van Duin mag deze prijs om de twee jaar uitreiken aan een veelbelovend artiest. Er is een geldbedrag aan verbonden van 12.500 euro. Van Duin reikte de prijs meteen uit aan cabaretier Jochem Myjer.

Het gala wordt in de kerstvakantie (27 december) op tv uitgezonden.