maandag, 24. februari 2014 - 17:29 Update: 03-07-2014 0:41

Anti-homowet Uganda leidt tot sancties

Foto van Frans Timimermans | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Nederland heeft sancties aangekondigd tegen Uganda nu president Museveni maandag de anti-homowet heeft ondertekend. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is er zeer teleurgesteld over dat de president toch zijn handtekening heeft gezet. 'Internationale druk heeft hem helaas niet weerhouden. Dit is een slechte dag voor de mensenrechten in Uganda', aldus Timmermans.

Voor Nederland is de wet om een aantal redenen niet acceptabel. Zo stemt deze niet overeen met internationale mensenrechtenverdragen waarvoor ook Uganda heeft getekend.

’Acceptatie van de anti-homowet heeft dan ook consequenties voor de Nederlandse relatie met de Ugandese overheid’, aldus Timmermans. Ook zal hij voorstellen doen internationaal maatregelen te treffen, bijvoorbeeld in Europees verband.

Hulp opgeschort
Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft de hulp van Nederland aan de Ugandese overheid opgeschort. Die behelst steun voor de justitiesector. Ondersteuning aan het maatschappelijk middenveld wordt wel voortgezet.

De Nederlandse ambassade in Kampala staat in nauw contact met de LHBT-gemeenschap in Uganda, mede om te bezien op welke wijze zij die het best kan ondersteunen.