dinsdag, 11. februari 2014 - 14:49 Update: 03-07-2014 0:42

Antonius Ziekenhuis beboet na onterechte miljoenen-declaratie

Foto van ziekenhuis bord info | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van ziekenhuis bord info | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein krijgt een boete van 2,5 miljoen euro van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wegens niet correct declareren. De NZa startte vorig jaar een onderzoek vanwege signalen van mogelijk niet correct declareren op 4 zorgtrajecten.

Het St. Antonius liet daarop direct een extern onderzoek doen naar het gehele declaratieproces. Dat leverde 26 verbeterpunten op en een totaal van 24,6 miljoen euro aan niet correcte declaraties. Dit betaalt het ziekenhuis terug aan zorgverzekeraars.

De verkeerde declaraties werden verstuurd in de periode van 2008 tot en met 2012. Het ging om jaarlijks 1% van de omzet. Het St. Antonius werkte volop mee aan het toezichtsonderzoek door de NZa. Hoewel er geen sprake was van opzet, erkent het St. Antonius Ziekenhuis dat het declaratiefouten heeft gemaakt en maakt het schoon schip. Het ziekenhuis nam maatregelen om onjuist registreren en declareren per 1 januari 2013 en in de toekomst te voorkomen. Ook beloofde het ziekenhuis het teveel gedeclareerde bedrag terug te betalen. Daarover lopen nu gesprekken met Achmea en VGZ. 

Provincie: