vrijdag, 7. maart 2014 - 11:06 Update: 03-07-2014 0:40

Anuskanker voor homos met HIV steeds grotere bedreiging

Foto van homo mannen gay pride | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Uit het proefschrift van Olivier Richel onderzoeker bij het AMC, blijkt dat er een verontrustende stijging van anuskanker is vooral bij homoseksuele mannen met HIV. Dit meldt AMC Magazine vrijdag.

Anuskanker
Anuskanker ontstaat, net al bij baarmoederhalskanker, door een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). Daaraan gaat een voorstadium vooraf waarbij slijmvlies- of huidafwijkingen optreden bij de anus: artsen spreken dan van anale intraepitheliale neoplasie of AIN.

De meerderheid van de homoseksuele mannen met HIV heeft AIN. Tussen de 30 tot 50 procent heeft het matig tot ernstige type.

Er gaan stemmen op om homoseksuele mannen met HIV te screenen op AIN om anuskanker te voorkomen.

Dat is bij het al decennia oude screeningsprogramma op voorstadia van baarmoederhalskanker immers ook succesvol gebleken.

Omdat het onderzoek naar AIN nog in de kinderschoenen staat, sloegen de afdelingen Infectieziekten en Huidziekten van het AMC, de handen ineen. Hete proefschrift van Richel is het resultaat van deze samenwerking.

Wegbranden
De beste behandeling van het voorstadium van AIN is het wegbranden van het aangetaste weefsel. Dat heeft meer succes dan het gebruik van crèmes.