zaterdag, 19. juli 2014 - 9:04 Update: 19-07-2014 22:52

Apothekers waarschuwen medicijngebruikers voor uitdroging

Aanhoudende hitte: apothekers waarschuwen medicijngebruiker
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Apothekers waarschuwen medicijngebruikers en kwetsbare groepen in verband met de hitte en geven adviezen.

Vooral ouderen die meerdere medicijnen gebruiken lopen een verhoogd risico op uitdroging, te weinig zweten en onwel worden.

Kwetsbare groepen

Hitte verstoort de water- en zouthuishouding in het lichaam. Dat betekent een kans op uitdroging, te weinig zweten en onwel worden. Bepaalde medicijnen hebben niet alleen invloed op een ziekte, maar ook op de vochtregulatie van de gebruiker. Mensen die plaspillen tegen hartfalen gebruiken, zijn hier extra gevoelig voor. Andere kwetsbare groepen zijn zwangeren en vooral baby's en kleine kinderen. Ook voor die groepen is het heel belangrijk dat zij genoeg drinken.

Goed drinken en andere tips

Aoptheker Jeltje Luinenburg geeft aan dat het belangrijk is om de schaduw op te zoeken, veel te drinken en er iets zouts bij te eten. Het is belangrijk om 2 liter vocht per dag te drinken, bij warmte liefst meer. Vooral water, bouillon, vers vruchtensap, tomatensap, melk, en karnemelk zijn geschikt om te drinken. Minder geschikt zijn drankjes met veel suiker, alcoholische dranken en koffie en thee. Bij ouderen is genoeg drinken extra belangrijk, omdat bij hen het dorstgevoel vaak minder is.

Medicijnen bewaren

Ook adviseren apothekers om extra goed op het bewaarvoorschrift op het etiket en in de bijsluiter te letten. Voor de meeste medicijnen is, ook bij hitte, een droge kast een goede bewaarplaats wanneer die niet warmer wordt dan 25°C. Bij twijfel kan de apotheker en het apotheekteam uitleg geven.