maandag, 22. december 2014 - 7:54 Update: 22-12-2014 17:37

'Arrestanten Veen krijgen van OM geld voor onterecht vastzitten in cel'

'OM betaalt relschoppers Veen 50.000 euro'
Foto: Archief bon
Veen

De bijna honderd relschoppers die vorig jaar in Veen werden opgepakt krijgen 200 euro voor elke nacht die ze onterecht hebben vastgezeten. Drie mannen moeten voor de rechter verschijnen, maar tegen de rest heeft justitie onvoldoende bewijs, omdat ze bleven zwijgen tegenover de politie.

Dit stelt advocaat Erik Thomas, die het merendeel van de verdachten bijstaat, maandag in het AD. Normaliter krijgt iemand die ten onrechte een nacht heeft vastgezeten 105 euro schadevergoeding. De deal gaat het OM een kleine 50.000 euro kosten, als iedereen instemt met de regeling. Volgens de krant wil het OM niet niet  ingaan op de schadevergoeding, maar justitie heeft wel bevestigd dat alle ex-verdachten maandagavond in sporthal d'Alburcht in Wijk en Aalburg een voorstel krijgen.

Het is in het Brabantse Veen traditie dat er rond de jaarwisseling illegaal autowrakken in brand worden gestoken. Vorig jaar op 30 december liep dat behoorlijk uit de hand en toen hulpdiensten wilden ingrijpen werden ze bekogeld. Zo'n honderd jongeren vluchtten naar een café en werden daar opgepakt. Een aantal van hen zat meerdere nachten vast, maar tegenover de politie bleven ze zwijgen, zodat er nauwelijks bewijs op tafel kwam.

Provincie:
Tag(s):