donderdag, 9. januari 2014 - 7:41 Update: 03-07-2014 0:44

Met asbest besmet brood teruggehaald uit distributiecentrum supermarkt

Met asbest besmet brood teruggehaald uit distributiecentrum supermarkt
Foto: archief
Hilversum

In een distributiecentrum van een supermarkt heeft brood gelegen met daarop asbest. Het zou gaan om brood dat dat door het grootste industriële bakkerijbedrijf van Nederland Bakkersland is gebakken. Dat verklaart Bakkersland in de ZEMBLA-uitzending.

Het asbest wordt als isolatiemateriaal gebruikt in oude, industriële broodovens. Volgens Wim van der Linden, voormalig voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van Bakkersland, is er geen geld om die ovens te vervangen omdat bakkerijen worden afgeknepen door supermarkten. 'Als die meer marge zouden geven, zouden alle ovens vernieuwd kunnen worden.' De asbestbroden zouden zijn afgebakken in 2011 in Wateringen en in 2013 in Waalwijk en Zwanenburg.

Asbest op brood

Een bron in de bakkerijsector verklaart echter tegenover ZEMBLA dat er in 2013 uit een oven van Bakkersland asbest is terechtgekomen op brood dat voor een supermarkt bestemd was. Bakkersland bevestigt dat: 'Het brood waar het asbest op terecht is gekomen, is vernietigd. En daar waar het nodig was, hebben we het brood terug laten halen.' Het brood is volgens Bakkersland teruggehaald uit een distributiecentrum, voordat het in de supermarkt lag. Het bedrijf weigert te zeggen welke supermarktketen is ingelicht over het besmette brood.