donderdag, 10. juli 2014 - 21:10

Asielaanvraag van vier zeepiraten terecht afgewezen

rechtbank, Midden-Nederland, zeepiraten, asielaanvragen, rechter,
Foto: Archief EHF
Utrecht

De bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft donderdag beslist dat de Staatssecretaris de asielaanvragen van vier veroordeelde Somalische zeepiraten terecht heeft afgewezen.

De mannen tekenden beroep aan tegen de afwijzing van hun asielaanvraag in mei 2014.

De vier Somalische mannen waren op 18 april 2011 naar Nederland overgebracht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek. Zij zijn in oktober 2012 door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een 4,5 jaar gevangenisstraf wegens piraterij in de zee vlak voor de Somalische kust. Deze uitspraak is in hoger beroep bevestigd door het gerechtshof Den-Haag.

Het betoog van de mannen dat zij bij terugkeer in Somalië het risico lopen opnieuw voor piraterij zullen worden vervolgd door de Somalische autoriteiten volgt de rechtbank niet. En ook dat zij hierdoor gevaar lopen op een behandeling in strijd met de mensenrechten. Daarnaast hebben de mannen niet aannemelijk gemaakt dat zij het slachtoffer zullen worden van Al Shabaab of dat zij hun woongebied niet veilig kunnen bereiken.

Nu de mannen als een ernstig gevaar voor de openbare orde kunnen worden aangemerkt, kan tevens een inreisverbod voor de duur van tien jaar worden opgelegd. Dat betekent dat de mannen, nadat zij Nederland zullen hebben verlaten, gedurende tien jaar lang niet meer kunnen terugkeren.