vrijdag, 9. mei 2014 - 8:57 Update: 03-07-2014 0:36

Asscher: Gelijk loon voor inwoners EU

Lodewijk Asscher | RVD
Foto: RVD
Lodewijk Asscher | RVD
Foto: RVD
Den Haag

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher wil de arbeidsvoorwaarden voor inwoners van de EU gelijk trekken. Hiermee zou uitbuiting worden bestreden en eerlijk werk voor een fatsoenlijk loon bevorderen.

 

In een inzonden brief aan de Volkskrant schrijft de minister dat in iedere EU-lidstaat een gelijk voor gelijk werk in het land waar je aan de slag bent. Of werkenemers nou uit Warschau of het Westland komen. Asscher zegt dat ondernemers de regels aan hun laars lappen of doormiddel van sluwe constructies ontwijken. Dit zou leiden tot onderbetaling van arbeidsmigranten uit Oost-Europa en een oneerlijke concurentie op de arbeidsmarkt creeren. 'Ik voel er niets voor ons te laten meesleuren in een kolk naar beneden, met steeds lagere lonen en steeds minder sociale bescherming,' aldus Asscher.

De minister pleit voor een krachtige en eendrachtige aanpak van deze problematiek. Asscher: 'Het verworden van het vrij verkeer ondermijnt uiteindelijk de legitimiteit van de Europese Unie.' 

Provincie: