maandag, 20. oktober 2014 - 8:50 Update: 20-10-2014 14:48

Asscher:regels asbestcertificaten snel aanpassen

Bedrijven die met asbestregels sjoemelen worden niet goed aangepakt
Foto: fbf
Amsterdam

Bedrijven die sjoemelen bij de verwijdering van de kankerverwekkende stof asbest raken hun certificaat kwijt, maar kunnen nu nog zonder problemen een nieuwe vergunning aanvragen en via een nieuwe B.V. hun werkzaamheden voortzetten.

Het ministerie van Sociale Zaken heeft nu voor het eerst toegegeven dat de regelgeving rond de verwijdering van asbest niet deugt. Dit schrijft dagblad Trouw dat in bezit is van interne mails van het ministerie. Uit de mails blijkt dat door zelfregulering van de sloopbranche misstanden niet genoeg kunnen worden aangepakt. Hoge ambtenaren schrijven 'dat het nu nog lastig is om te verhinderen dat bedrijven wier certificaat is ingetrokken opnieuw een certificaat krijgen voor een nieuwe bv', zo meldt de krant. De overheid heeft nu nog geen mogelijkheid om afdoende in te grijpen.

Bedrijven die met asbestregels rommelen doen dit uit kostenbesparing en uit onkunde. De geïsoleerde verwijdering en afvoer is namelijk enorm kostbaar.

Trouw komt met twee voorbeelden van sloopbedrijven die vanwege aanhoudende overtredingen hun vergunning kwijtraakten, maar vervolgens onder een andere naam een nieuwe vergunning kregen, waarna ze gewoon doorgingen met sjoemelen. De gemeente wist bij bij een van de sloopbedrijven op video vast te leggen hoe asbestplaten in de open lucht werden gebroken en in een container werden gegooid, waardoor de kankerverwekkende vezels zich konden verspreiden.

Ambtenaren bij Sociale Zaken stellen nu vast dat ook nieuwe bedrijven meteen streng moeten worden gecontroleerd, en dat ook de regels strenger moeten worden. Ook willen ze een openbare zwarte lijst waarop malafide bedrijven met naam en toenaam worden genoemd.

Reactie Asscher

In een reactie heeft minister Asscher laten weten snel iets te gaan doen aan het probleem. 'Het is bij ons bekend dat er asbestsaneerders zijn die gebruik maken van mazen in de wet. We bekijken daarom hoe we regels voor asbestcertificaten zo kunnen aanpassen dat onwenselijke situaties in de toekomst worden voorkomen. Bijvoorbeeld door bij de aanvraag van een certificaat te kijken naar de personen achter de bedrijven, net zoals we dat doen bij uitzendbureaus. We verwachten de aanpassingen snel te kunnen realiseren', aldus Asscher.

Provincie:
Tag(s):