vrijdag, 1. augustus 2014 - 13:53 Update: 01-08-2014 19:04

Autoroute du Soleil duurt op Zwarte Zaterdag 4 uur langer

Foto van file op snelweg | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag/Frankrijk

De vakantiegangers, die van plan zijn om zaterdag 2 augustus met de auto over de belangrijke vakantieroute A7 Lyon – Orange te rijden, dienen er rekening mee te houden dat zij tot zo’n vier uur langer onderweg zijn dan op een normale zaterdag. Dat blijkt vrijdag uit recente gegevens van TomTom en de ANWB.

Het is in Frankrijk Zwarte Zaterdag, de drukste dag van het jaar. Voor miljoenen Fransen begint dit weekend de zomervakantie.TomTom heeft berekend dat automobilisten vorig jaar op Zwarte Zaterdag alleen al op de A7 gemiddeld 3 tot 4 uur extra reistijd hadden vanwege extreme files.

Het tijdverlies werd gemeten op het weggedeelte tussen Lyon en Orange, ook wel bekend als de Autoroute du Soleil. Reizigers die tussen 8 en 9 uur 's ochtends vanuit Nederland vertrokken, waren de meeste extra tijd kwijt. Zelfs vakantiegangers die al om 03 uur ‘s 's nachts de deur achter zich dicht trokken kwamen niet filevrij voorbij Lyon.

Pas bij vertrek na 16 uur werd het mogelijk om grotendeels filevrij naar de Franse zuidkust of Spanje te reizen. Op de animatie op ANWB.nl/verkeer is dat goed te zien. Ook elders in Frankrijk staan zaterdag lange files. Berucht zijn de rondwegen van Parijs en de A10 bij Bordeaux.  Het drukste moment op Zwarte Zaterdag zal rond het middaguur  zijn, verwacht de ANWB.  Er staat dan in heel Frankrijk ruim 800 kilometer file.

Categorie:
Provincie: