vrijdag, 26. september 2014 - 10:48 Update: 26-09-2014 12:21

Banen VUmc op de tocht door miljoenen bezuiniging

Foto van VUmc Amsterdam | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het VUmc gaat fors bezuinigen. De aangekondigde bezuinigingen zullen ook consequenties voor het personeel hebben.

Donderdag hebben alle medewerkers van het academische ziekenhuis van topman Wouter Bos een brief ontvangen waarin de bezuinigingen worden aangekondigd. Zo zal er in 2015 20 miljoen worden bezuinigd. Tot 2017 loopt dat bedrag verder op tot 40 miljoen euro. 

In de brief staat te lezen dat zal worden bezuinigd op personele kosten van overheadfuncties. Het gaat daarbij om functies die zich niet direct bezighouden met patientenzorg, onderwijs&opleiding en onderzoek. Wel zal volgens Bos met 2,3 procent bezuinigd worden op alle afdelingen. 

Elektronisch patiëntendossier
Het geld dat voort komt uit de bezuinigingsronde is nodig om onder meer het elektronisch patiëntendossier, dat het deelt met het AMC, te bekostigen. Daarvoor is een investering van 70 miljoen euro gemoeid. Daarnaast wil het ziekenhuis efficiënter gaan werken en goedkoper inkopen. 

Het VUmc hoopt op zo'n manier te bezuinigen dat het geen invloed heeft op de patiëntenzorg. Volgens Bos zijn de bezuinigingen nodig zijn omdat de kosten sneller stijgen dan de opbrengsten.

Eind van dit jaar zal er meer duidelijkheid voor het personeel komen. ''Er zal alles aan gedaan worden om gedwongen ontslagen te voorkomen’’, benadrukt een woordvoerster van VUmc. 

Provincie:
Tag(s):