zaterdag, 24. mei 2014 - 9:04 Update: 03-07-2014 0:36

Bankiers verdienen dik aan pensioenfondsen

Foto van geld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Bankiers uit de hele wereld hebben vorig jaar dik verdiend aan de Nederlandse pensioenfondsen.

Niet alleen ontvingen zij de gebruikelijke vergoedingen voor hun werk, er werden ook miljarden overgemaakt voor buitengewoon goede beleggingsresultaten. Dit schrijft de Telegraaf zaterdag.

Vorig jaar betaalden de twee grote fondsen ABP en Zorg&Welzijn samen 1,2 miljard euro aan bankiers en vermogensbeheerders omdat ze extra rendement hadden gerealiseerd. Dit bedrag komt bovenop de miljarden euro's die pensioenfondsen sowieso betalen aan banken voor het beheer van aandelen, de transacties, en adviezen.

Twee jaar geleden hebben de pensioenfondsen afgesproken dat ze niet alleen openbaar zullen maken hoeveel geld ze uitgeven aan het vermogensbeheer, maar ook aan zaken als administratie en bestuursvergoedingen. Uit jaarverslagen van 2013 blijkt dat fondsen fors geld uitgeven. Het pensioenfonds ABP, voor overheid en onderwijs, heeft vorig jaar goede zaken gedaan met hun beleggingen. Het fonds vindt dat het resultaat voornamelijk te danken is aan de kennis en kunde van de zakenbankiers. ABP:  Ze hebben het gewoon heel goed gedaan en de afspraken zijn dat zij delen in de extra rendementen.'

Categorie: