dinsdag, 30. september 2014 - 8:59 Update: 30-09-2014 18:21

Bankrekening internetoplichter kan makkelijker geblokkeerd worden

Jaarlijks 40.000 tot 50.000 aangiftes gedaan van internetoplichting
Foto: Archief FBF
Den Haag

Banken, politie en Openbaar Ministerie gaan intensiever samenwerken bij de aanpak van Internetoplichting.

Als bij de politie meerdere aangiften zijn gedaan waarin hetzelfde rekeningnummer wordt genoemd, informeert de politie de betreffende bank hierover. 

Consumenten bewust maken
Maandelijks maken miljoenen mensen gebruik van handels-, veiling- en advertentiesites en online webwinkels. De convenantspartners willen dat deze consumenten zich meer bewust zijn van de risico's van internetaankopen en hen adviezen en tips geven over gebruik en misbruik van bankrekeningnummers en over hoe zij veilig kunnen handelen via internet. De omzet van internetwinkels is de afgelopen jaren ondanks de crisis gestegen tot circa tien miljard euro per jaar. Jaarlijks worden tussen de 40.000 en 50.000 aangiftes gedaan van oplichting.

Veelplegers
Centraal in de bestrijding van Internetoplichting staat het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) dat in oktober 2010 is opgericht. Het LMIO verzamelt en analyseert de meldingen van internetoplichting centraal. Bij de opsporing en vervolging ligt de nadruk op veelplegers en zaken met een grote maatschappelijke impact. Een van de afspraken uit het convenant is dat de partijen actief gaan verwijzen naar de checkfunctie van het LMIO: https://www.mijnpolitie.nl/b/miocheck2.html

Indien bij het LMIO meerdere aangiftes zijn gedaan waarin hetzelfde bankrekeningnummer wordt genoemd, stuurt het LMIO een bericht aan de betreffende bank. Hierin wordt mede namens de Officier van Justitie melding gemaakt van een sterk vermoeden van schuld van de gebruiker van de rekening. Op basis hiervan neemt de bank maatregelen. Deze kunnen bestaan uit het aanspreken van de cliënt, het blokkeren van diens rekening en het beëindigen van de bankrelatie.

Wanneer internetgebruikers met elkaar via internet handelen, zijn zij zelf primair verantwoordelijk. Potentiële kopers kunnen op www.mijnpolitie.nl onder andere controleren of een bankrekeningnummer al eerder bij het LMIO is gemeld. Ook aangifte kan op deze website worden gedaan.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: