dinsdag, 28. oktober 2014 - 18:49 Update: 28-10-2014 22:37

Beatrix met staatshoofden bij bijzondere Last Post België

Prinses Beatrix bij herdenking 1e WO in België
Foto: EHF
Nieuwpoort/Ieper

Prinses Beatrix heeft dinsdag in België een bijeenkomsten ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog in België bijgewoond. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag.

De herdenkingen, waarbij de prinses beide aanwezig was, werden in het Belgische Nieuwpoort en Ieper gehouden. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Naast de Koning en Koningin der Belgen woonden staatshoofden en vertegenwoordigers uit vele landen de herdenkingsplechtigheden bij.

Bij het Koning Albert I-Monument  in Nieuwpoort werd het onder water zetten van de IJzervlakte herdacht en een eerbetoon gegeven aan "Koning Soldaat", de bijnaam van Koning Albert I, die zich onder de soldaten in de loopgraven bij de rivier de IJzer in West-Vlaanderen begaf.

In Ieper werden met een aangepaste Last Post onder de Menenpoort de slachtoffers van de eerste slag om Ieper herdacht. In de Menenpoort staan de namen van 54.900 gesneuvelde Britse militairen. Sinds 1929 - uitgezonderd 1940 tot 1944 - wordt onder de Menenpoort iedere avond, klokslag acht uur de Last Post gespeeld.

Categorie: