maandag, 3. maart 2014 - 8:35 Update: 03-07-2014 0:41

Bedrijf komt met hoesje tegen gevaarlijke gsm-straling

Foto mobiele telefoon | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Om gebruikers van mobiele telefoons te beschermen tegen straling brengt het Amsterdamse bedrijf RADYGO nu speciale hoesjes op de markt.

Volgens het bedrijf verspreiden mobiele telefoons iedere 900 miliseconden een stralingsbol ter grootte van een voetbal. De beschermhoesjes reduceren deze stralingsbol tot de grootte van een golfbal en zouden daarmee de gezondheidsrisico's verkleinen, zo schrijft Spits maandag. Daarnaast zijn 8.000 huisartsen uitgenodigd om klachten naar aanleiding van straling van mobiele telefoons door te geven. Het onderzoek naar elektrogevoeligheid wordt gedaan in samenwerking met GGD Amsterdam.

Derck Mekkering, de oprichter van RADYGO, importeert de hoesjes uit Japan, waar deze antistralingstechniek al langer in omloop is. Verder kan een gebruiker van een mobiele telefoon zelf aanvullende maatregelen nemen, zoals het 's nachts uitzetten van de gsm. Ook is het verstandig om de mobiel op ruim vier meter afstand van je bed te leggen.

Mekkering zegt in de krant bezorgd te zijn over de risico’s voor de langere termijn: ''Die zijn pas over enkele decennia duidelijk, zoals ook lange tijd het geval was bij roken. Pas dan zal duidelijk worden hoe gevaarlijk dat whatsappen, sms’en en bellen was."

In België is het sinds 1 maart van dit jaar al verplicht om bij de aankoop van een mobiele telefoon te vermelden hoeveel straling een gsm uitzendt. Ook is er een verbod op de verkoop van mobieltjes voor kinderen.

Categorie:
Tag(s):